PORUKA IZ PEVECA

Banke izvlače Pevec iz dugova

27.08.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon niza medijskih napisa o problemima poslovanja bjelovarskog Peveca i dramatičnog zasjedanja uprave na početku tjedna, Zdravko Pevec demantirao je prodaju trgovačkih centara

'Nije istina da prodajemo bilo koji prodajni centar Peveca u Hrvatskoj, ali i izvan nje', izjavio je predsjednik uprave Zdravko Pevec za Business.hr, priznajući da je restrukturiranje tvrtke nužno i najavljujući da godina neće biti blistava kada je riječ o poslovnim rezultatima.

A da godina nije blistava, radnicima je jasno već neko vrijeme, točnije već tri mjeseca, otkada im je svima, doznajemo iz lokalnih izvora, smanjena plaća. Iz tvrtke su taj potez zaposlenima objasnili problemima s likvidnošću, uvjeravajući ih da je riječ samo o privremenoj mjeri, no kasnije se navodno plaća vratila na staro samo dijelu zaposlenika. Iako su dosad, prema neslužbenim informacijama iz kompanije, radnici u svojoj plaći bili zakinuti za prekovremene sate i rad nedjeljom, ona im je, doznajemo, do ovog mjeseca ipak stizala na vrijeme.

U kolovozu je prvi put došlo je do kašnjenja plaće zaposlenicima Peveca, koja je na kraju ipak isplaćena. Radnici su preplašeni zbog kašnjenja plaće, promet je u trgovinama značajno pao i asortiman se smanjio. Situaciju im otežava i činjenica da nisu sindikalno organizirani, jer su im usmeno prilikom zapošljavanja zabranili osnivanje sindikalnih podružnica, doznajemo iz izvora unutar kompanije.

Doznajemo da je nedavnom sastanku velikih trgovačkih lanaca s Jadrankom Kosor, na kojima je obećano da neće biti rasta cijene zbog povećanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto, predstavnik Peveca premijerku upozorio na dramatičnu situaciju u kompaniji i zatražio potporu Vlade.

Problemi u poslovanju pogađaju ne samo Pevecove trgovačke lance, nego i Pevec transport. Zasad nije bilo otkaza, no doznajemo da je dio radnika raspoređen u druge Pevecove centre, a dijelu radnika nisu nakon isteka produljivani ugovori. Bjelovarska tvrtka sa skoro 4.000 zaposlenih navodno je ostala bez dijela od 2.000 dobavljača. Neke je uspjela zadržati prebijanjem dugovanja, pa tako s Agrokorom dugovanja rješava prijevozom za Jamnicu.

Zdravko Pevec ne smatra se osobno odgovornim za lošu situaciju u kompaniji, milijunske dugove prema dobavljačima i bankama. U razgovoru za Business.hr kazao je kako 'Pevec nije kriv što se dogodila kriza' i upozorio da su pad prometa i teškoće u poslovanju tmurna stvarnost koja pogađa gotovo sve tvrtke. U prvih šest mjeseci promet im je pao za 23 posto, pa je Pevec zatražio podršku dobavljača, kupaca, medija i banaka.

Od potonjih je, čini se, i dobio podršku jer, kako nam je potvrdila glasnogovornica Peveca Krunoslava Blaha, 'postoji spremnost banaka za reprogramiranjem dugova', no odbila je navesti o kojim je bankama riječ, 'jer Pevec surađuje sa svim našim bankama'.