FRANAK U BLAGOM PADU

Bankari poslali prijedlog, Vlada na potezu

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 11.08.2011 14:34
  • Objavljeno 11.08.2011 u 13:52
KOSOR bankari

KOSOR bankari

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nakon trodnevnog ubitačnog rasta, tijekom kojeg je švicarski franak uzletio do 7,16 kuna, danas je blago oslabio prema kuni. Srednji tečaj je utvrđen na razini od 7,08 kuna, što ulijeva barem malo nade dužnicima da je zaustavljen daljnji rast

Jačanju franka sve odlučnije se suprotstavlja i švicarska središnja banka, iz koje su danas najavili i mogućnost privremenog vezanja švicarske valute uz euro ukoliko dosadašnje mjere značajnog povećanja likvidnosti ne obuzdaju njeno divljanje.

Na domaćem planu cirkulira sve više varijanti za pomoć ugroženim građanima, ali konačno rješenje pričekat će sljedeći tjedan. Bankari su poslali Vladi svoj prijedlog i spremni su za nastavak pregovora čim se ministri vrate s godišnjeg odmora.

Sadržaj je ostao nepoznat, a novih informacija nema ni iz Ministarstva financija, iako se neslužbeno može čuti da je sve izglednija opcija uvođenje poreza bankama na aktivu u švicarskim francima, koja uključuje konverziju kredita iz franka u euro.

Za takvo rješenje zalaže se premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, koji smatra da teret konverzije trebaju podijeliti korisnici kredita i banke. Prema njegovom stavu, pomoć bi trebali dobiti samo korisnici stambenih kredita, i to za prvi stan do određene vrijednosti kredita, npr. 100.000 eura.

Lovrinčević se zalaže za fiksiranje tečaja na razini između 6,2 i 6,3 kune za franak, što je iznad prijedloga guvernera Rohatinskog i znatno više od prvobitnog prijedloga Vlade. Razliku između obračunskog i stvarnog tečaja djelomično bi pokrile banke porezom, a djelomično korisnici kredita.

Za razliku od prvobitnog zahtjeva Vlade, prijedlozi premijerkinog savjetnika previđaju znatno veće opterećenje za građane. Time se, blago rečeno, narušava konzistentnost Vladine politike, a postavlja se i pitanje isplativosti konverzije pod tako nepovoljnim uvjetima, pogotovo u kontekstu najava švicarskih čelnika da će pod svaku cijenu nastojati srušiti tečaj franka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi