ODGOVOR NA VLADINU ODLUKU

Bandić diže cijene komunalija građevinarima

Bionic
Reading

Na odluku Vlade da sreže maksimalne iznose komunalnog doprinosa za 23 posto, Zagreb će odgovoriti promjenama zona obračuna zbog čega će svima onima koji će graditi izvan središta grada komunalni doprinos biti - skuplji, piše Poslovni dnevnik

Zagreb od komunalnog doprinosa godišnje dobiva od 400 do 500 milijuna kuna kojih se ne želi odreći. 'Smanjit ćemo broj zona za komunalni doprinos', rekao je u ponedjeljak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dosad je Zagreb imao četiri zone u kojima se doprinos plaćao po kubičnome metru od 63 u četvrtoj do 160 kuna u prvoj zoni. Ako se, primjerice, ukine četvrta zona i za nju se primijeni cijena treće, poskupljenje će iznositi oko 55 posto. U Uredu za graditeljstvo, koji vodi pripremu novog obračuna, kažu da im doprinos u četvrtoj zoni ne pokriva potrebna ulaganja. Potvrdili su da rade na smanjenju broja zona i priznaju da će doprinos u daljnjim dijelovima grada biti skuplji, ali detalje još ne žele otkrivati.

Zagreb je prije dvije godine, piše Poslovni dnevnik, na sličan način podigao cijenu komunalnog doprinosa za prosječno 27 posto, ukidajući tri od sedam zona. Lani su ipak kao kriznu mjeru smanjili doprinos za 10 posto.

Prošli je tjedan stupila na snagu odluka prema kojoj maksimalni iznos komunalnog doprinosa može biti 138 umjesto 180 kuna. Sva lokalna uprava se tome mora prilagoditi. Komunalni doprinos služi za gradnju infrastrukture i dosad je po gradovima iznosio od 30 do 180 kuna.