TRAŽI SE KUPAC

Badelu 1862 treba 200 milijuna kuna ili propada

Bionic
Reading

U Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ovih dana čekaju mišljenja Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva o zelenom svjetlu za drugi krug međunarodnog natječaja za kupnju 67 posto Badela 1862, piše Poslovni dnevnik

AUDIO će potom kompletnu dokumentaciju uputiti na Vladu koja bi trebala donijeti konačnu odluku. Budući da je riječ o dionicama poduzeća u državnom vlasništvu čija je nominalna vrijednost veća od sto milijuna kuna, odluku o njihovu raspolaganju mora donijeti Vlada prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom.

Država je Badel 1862 preuzela krajem prošle godine zbog duga za poreze i trošarine, i to prema tzv. modelu C. Vrlo brzo, već u srpnju, bio je raspisan natječaj kojim se traži investitor za većinski paket u Badelu 1862. Neslužbeno se moglo čuti da je pristiglo jedanaest pisama namjere, no od ljeta čitava stvar stoji. Iako se šuškalo da je Vlada još prošlog tjedna trebala odlučivati o Badelu 1862, moguće je da će se to dogoditi na sjednici ovog tjedna, piše Poslovni dnevnik.

Tim se potpisom otvaraju vrata za jedanaest zainteresiranih kandidata da odrade 'due diligence' i pročešljaju knjige u Badelu 1862. Iako ima naznaka da bi nakon podulje ljetne stanke nadležni napokon mogli riješiti prodaju Badela 1862, sada pak situaciju prilično komplicira novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Prema tom zakonu koji je stupio na snagu 1. listopada, tvrtka mora imati osiguranu 'adekvatnost kapitala'. Svaka tvrtka, kako propisuje zakon, ulazi u zonu neadekvatnosti kapitala ako joj je gubitak iz tekuće godine zajedno s prenesenim gubicima dosegao polovinu visine temeljnoga kapitala društva.

Temeljni kapital Badela 1862 iznosi 313,7 milijuna kuna, a preneseni gubici premašuju 300 milijuna kuna. Upravo zato, prema nekim procjenama, Badelu 1862 pod hitno treba barem 200 milijuna kuna svježega kapitala. Dokapitalizaciju bi trebao odraditi ili sadašnji vlasnik (većinski je država) ili onaj tko na budućem natječaju da najbolju ponudu. U protivnom je Badel 1862 osuđen na pokretanje predstečajne nagodbe za koju upućeni ne vjeruju da ima šanse te da je tvrtka u konačnici osuđena na likvidaciju. Badel 1862 bankama duguje 303 milijuna kuna kredita i sva mu je imovina pod hipotekom.

U slučaju najcrnjeg scenarija banke bi imovinu rasprodale po dijelovima. Inače, pisma namjere za kupnju 67 posto Badela 1862 predali su, prema neslužbenim informacijama, kineski Tadee holding (s kojim Badel ima 'joint-venture' u Kini zbog izvoza vina na to tržište), zatim ciparski Photos Photiades, Stock, Podravka i dr.