UGOVORI S DOBAVLJAČIMA

AZTN pokrenuo postupke protiv Fermoprometa i Ribole zbog nepoštenih trgovačkih praksi

05.10.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je na temelju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, pokrenula upravne postupke protiv protiv otkupljivača žitarica Fermoprometa i tvrtke Ribola, nakon analize njihovih ugovora s dobavljačima, objavio je AZTN u petak.

U objavi Agencije navodi se kako je upravni postupak protiv Fermoprometa "rezultat analize oblika i sadržaja ugovornog odnosa ovog otkupljivača s dobavljačima, u kojem je Agencija utvrdila postojanje jedne ili više nejasnih i/ili spornih odredbi, što dovoljno ukazuje da postoje indicije za pokretanje postupka Agencije po službenoj dužnosti".

Upravni postupak protiv Ribole također je rezultat analize jednog od ugovora tog društva s njegovim dobavljačem.

U upravnim postupcima Agencija će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju predmetnih poslovnih odnosa.

Iz Agencije pritom ističu kako samo pokretanje upravnog postupka protiv određenog trgovca ili otkupljivača ili prerađivača ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Iz Agencije napominju kako zbog zaštite poslovnih tajni ne mogu komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku.

Najavljuju da će Agencija odluku kojom okončava pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca prošle, a u punoj primjeni je od 1. travnja ove godine. Njime su utvrđene 24 nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače (neke su iste za jedne i druge) kojima su trgovci i otkupljivači izložili proizvođače/dobavljače da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina. 

Među nepoštenim praksama su uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca (naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora, i sl.).

Kazne za nepoštene prakse za pravne osobe su maksimalnih pet milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja, primjerice prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna je 3,5 milijuna kuna, a za lakše povrede milijun kuna.