PRIPREME ZA PRODAJU

Azimov: Glavni naglasak Sberbanka je na daljnjoj stabilizaciji Agrokora

25.02.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u ponedjeljak da je pitanje prodaje vlasničkog udjela ruskih banaka u Agrokoru korporativno pitanje, dodavši da je siguran da će u predstojećem razdoblju glavni akcent Sberbanka biti na daljnjoj stabilizaciji i poboljšanju situacije u koncernu

Odgovarajući na novinarski upit o mogućoj prodaji udjela ruskih državnih banaka u Agrokoru, Azimov je prije svega istaknuo pozitivnu ulogu Sberbanka i VTB banke. Te dvije ruske državne banke imat će nakon implementacije nagodbe zajedno otprilike 47 posto vlasničkog udjela - Sberbank 39,2 posto, a VTB 7,5 posto.

Kako je Azimov istaknuo, njihov glavni cilj bio je spasiti kompaniju, stabilizirati situaciju u njoj i restrukturirati je. "Svi ti ciljevi su ispunjeni", izjavio je Azimov na margini sjednice Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Situacija u kompaniji sada je mnogo bolja, ona je profitabilna, a zadaća je Sberbanka učiniti kompaniju još profitabilnijom u interesu Hrvatske i njezine stabilnosti", ocijenio je Azimov.

No, kazao je i da je pitanje prodaje vlasničkog udjela u koncernu korporativno pitanje.

"To je korporativno pitanje između Sberbanka i Agrokora. Mi u Veleposlanstvu ne miješamo se u te stvari, no apsolutno sam siguran da u predstojećem razdoblju, u nadolazećim mjesecima glavni će naglasak Sberbanka biti na daljnjoj stabilizaciji i poboljšanju situacije u Agrokoru", zaključio je Azimov.

  • +7
Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na upit hoće li LNG terminal utjecati na razinu gospodarske suradnje u energetici između Hrvatske i Rusije, Azimov je ocijenio da neće jer će Hrvatska uvijek trebati ruski plin.

"Ne bih rekao. Ako Hrvatska ima interes za izgradnju LNG terminala, mi to možemo pozdraviti. Ako i izgradi terminal, Hrvatska će uvijek trebati ruski plin. Prošle godine smo u zemlje Europske unije izvezli više od 200 milijardi prostornih metara plina, a potražnja za plinom se povećava, dok se istovremeno proizvodnja u zemljama EU-a i u Hrvatskoj smanjuje", istaknuo je.

Dodao je da je sve što žele fer konkurencija. "Znam da se LNG terminal ne može natjecati s ruskom plinom: on je jeftiniji, pouzdaniji i kvalitetniji", ustvrdio je.