Glavni direktor General Motorsa Rick Wagoner priznao je da je njegova kompanija 'učinila pogreške', međutim, dodao je da je globalna ekonomska kriza dovela General Motors do ruba provalije. Direktor Forda Alan Mullay izjavio je da vodi kompaniju potpuno 'novim putem' i da očekuje da će se vratiti u profitabilnost možda već 2011. godine.

Čelnici američkih automoobilskih divova već su jednom, prošlog mjeseca, uzaludno molili Kongres za pomoć. Tada im je, između ostalog, zamjereno što su u Washington stigli odvojeno, privatnim avionima. Sada su iz Detroita došli hibridnim automobilima. Sada obećavaju da će, ako im država pomogne, raditi za plaću od jednog dolara godišnje.

General Motors, Ford i Chrysler prijavljuju najlošiju prodaju automobila u posljednjih 26 godina. GM i Chrysler kažu da bi mogle otići u stečaj do veljače, ako im vlada ne pomogne.
Stečaj automobilskih divova dodatno bi pogoršao situaciju na uznemirenom američkom tržištu rada. Američko Ministarstvo rada objavilo je u četvrtak da se broj Amerikanaca koji primaju pomoć za nezaposlene popeo na najvišu razinu u posljednjih 26 godine – na nešto više od 4 milijuna.

Spremnost na žrtvu u ovim teškim ekonomskim vremenima iskazali su i sindikati. Odustali su od nekih ključnih beneficija, poput prava otpuštenih radnika da primaju 90 posto plaće, a spremni su da ponovo pregovaraju o kolektivnim ugovorima.