milijun auta godišnje

Automobilski div Stellantis pregovarat će s talijanskom vladom o proizvodnji vozila

20.11.2023 u 16:37

Bionic
Reading

Talijanska vlada i multinacionalni proizvođač vozila Stellantis pokrenut će početkom prosinca službene razgovore o povećanju proizvodnje, izvijestilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva

Ministar industrije Adolfo Urso i izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares rekli su ove godine da rade na sporazumu koji bi povećao proizvodnju u Italiji na milijun godišnje, ne navodeći vremenski okvir.

U 2021. i 2022. Stellantis, krovna kompanija brendova Fiat, Alfa Romeo i Peugeot proizveo je u Italiji 2021. i 2022. nešto manje od 700.000 automobila i kombija, a u ovoj godini trebao bi tek proizvesti tek nešto više.

Fiat Chrysler, koji se početkom 2021. spojio s francuskim PSA-om i danas je dio Stellantisa, posljednji je puta u Italiji proizveo više od milijun vozila 2017. godine.

Nakon preliminarnih razgovora sa Stellantisom, službeni razgovori započet će 6. prosinca, a uključit će sindikate, lokalne vlasti i automobilsku lobističku skupinu ANFIA, priopćio je u ponedjeljak ured talijanskog ministra gospodarstva.

Tema razgovora bit će i jačanje aktivnosti istraživanja i razvoja, ulaganja u inovativne modele vozila, prekvalifikaciju radnika i pomoć dobavljačima autodijelova da preusmjere proizvodnju na nova vozila, priopćilo je ministarstvo.

Talijanka industrija dijelova druga je po veličini u Europi, prema ANFIA-i, i opskrbljuje nekoliko proizvođača automobila u inozemstvu, no čak 40 posto dobavljača specijalizirano je za tehnologiju unutarnjeg izgaranja, a preko 70 posto njih izloženo je toj tehnologiji.

Zbog oslanjanja na tehnologiju unutarnjeg izgaranja i dominacije malih poduzeća, koja čine dvije trećine tvrtki u sektoru dijelova, Italija bi mogla pretrpjeti posebno teške posljedice u prijelazu na električnu energiju.

Glavna je prijetnja tim tvrtkama nestanak talijanske automobilske industrije, objasnio je profesor menadžmenta na Sveučilištu u Veneciji i znanstveni direktor Centra za automobilsku i mobilnost inovacija (CAMI) Francesco Zirpoli.

Italija je devedesetih godina proizvodila više od dva milijuna automobila godišnje, a sada ih proizvodi manje od milijun, naveo je Zirpoli.

Glasnogovornik Stellantisa, jedinog velikog talijanskog proizvođača automobila, ponovio je u ponedjeljak da je grupa spremna prozvoditi u Italiji i stvoriti uvjete koji će sačuvati središnju poziciju Italije u Stellantisovoj poslovnoj strategiji.

Sporazum ovisi o nizu mjera talijanske vlade, uključujući odgodu ili otkazivanje predložene uredbe Euro 7 o emisijama štetnih tvarii, poticaje za prodaju električnih vozila, razvoj mreže punionica i niže troškove energije, poručili su iz kompanije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'