ISTRAGA O KOLAPSU BANKE

Austrija osniva tim CSI Hypo

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Austrijska država, koja je sredinom prosinca bila prisiljena nacionalizirati Hypo grupu, formirat će poseban istražiteljski tim nazvan CSI Hypo sa zadatkom da otkrije što je banku dovelo do ruba kolapsa i neizbježne akcije spašavanja

Tim će okupiti stotinjak bankovnih i pravnih stručnjaka iz austrijske središnje banke, ministarstva financija, državnog odvjetništva, zaposlenika banke te neovisne stručnjake i revizore, najavio je ministar financija Josef Proell, piše Poslovni dnevnik.

Afera Hypo tako postaje jedna od najvećih bankarskih afera u srednjoj Europi. Usporedo s Njemačkom koja, između ostalog, pokušava rasvijetliti ulogu bivšega bavarskog premijera Edmunda Stoibera u prodaji Hypo grupe Bayern Landesbanku, i Austrija želi na čistac istjerati eventualno kriminalne radnje koje su dovele do spašavanja banke i upumpavanja milijardi eura na teret poreznih obveznika.

CSI Hypo, nazivom koji aludira na hollywoodske televizijske serijale o forenzičarima koji uspješno otkrivaju i najsitnije kriminalne tragove, pridružit će se austrijskim tužiteljima i posebnoj policijskoj jedinici koja već istražuje banku.

'Što će pronaći, ne znam, ali da sve nije bilo po propisu prilično je jasno. Preokrenut ćemo svaki račun i ako bilo što nađemo, kazneno ćemo goniti', prenosi Reuters Proellovu izjavu austrijskom radiju ORF.

Podsjetimo, sredinom travnja povjerenstvo koruškog parlamenta posebno će raspravljati o gubicima na kreditnim poslovima Hypa u Hrvatskoj, o čemu bi trebali svjedočiti general Vladimir Zagorec i Edmund Stoiber. U sklopu 'pripremnih informiranja' bit će pozvan i guverner HNB-a Željko Rohatinski koji bi trebao govoriti o nadzoru Hypo banke u Hrvatskoj.

Hypo grupa ove i sljedeće godine mora isplatiti 3,5 milijardi eura obveznica. Ne izda li grupa ove godine novu tranšu (o čemu se već počelo govoriti u Austriji, a i Bruxelles je dao zeleno svjetlo za tu mogućnost), Hypo do 2017. mora isplatiti 18 milijardi eura izdanih obveznica. Iako za obveznice jamči pokrajina Koruška, vjerojatnije je da će se probleme financiranja Hypa rješavati na višoj razini, u ministarstvu financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi