tehnologija budućnosti

Austrija gradi optičku kvantnu mrežu, moći će precizno mjeriti i predviđati potrese

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 19.02.2021 13:30
  • Objavljeno 19.02.2021 u 13:30
Profesor Thorsten Schumm i Bernd Logar, voditelj informatičke službe na Tehničkom sveučilištu

Profesor Thorsten Schumm i Bernd Logar, voditelj informatičke službe na Tehničkom sveučilištu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

U sklopu velikog infrastrukturnog projekta pod nazivom „Austrian Quantum Fiber Network” izgradit će se mreža optičkih vlakana pomoću koje će razne austrijske istraživačke organizacije moći razmjenjivati kvantne informacije. Omogućavanjem stabilne i pouzdane kvantne komunikacije postigla bi se potpuno nova razina sigurnosti podataka. Informacije bi se mogle prenositi, a da pritom zahvaljujući kvantnom šifriranju budu zaštićene od prisluškivanja. Ovakva mreža mogla bi se također koristiti i za precizna mjerenja i predviđanja potresa.

„Brojne zemlje poput Njemačke, Velike Britanije, SAD-a i Kine trenutačno ulažu golema sredstva u kvantnu tehnologiju”, kazao je inicijator projekta, profesor Thorsten Schumm s Tehničkog sveučilišta u Beču. Dodao je da je kvantna fizika jedno od znanstvenih područja u kojima je Austrija posebno jaka te da već postoje izvrsne istraživačke skupine s prvoklasnom infrastrukturom koje će se sada povezati na novi način.

U Austriji su već ostvarene suradnje na polju podatkovne infrastrukture. Tako je, na primjer, stvorena visokokvalitetna podatkovna mreža za znanost, obrazovanje i kulturu pod nazivom „ACONET” koja će igrati važnu ulogu u ovom novom projektu kvantne komunikacije. Osim Tehničkog sveučilišta u Beču u njemu sudjeluju i Sveučilište u Beču, Sveučilište u Innsbrucku te austrijski zavod za mjeriteljstvo i geodeziju. Dugoročno namjeravaju uključiti i partnere iz drugih europskih zemalja poput, primjerice, Francuske, Njemačke i Češke u kojima već postoje slične inicijative.

Ovaj infrastrukturni projekt započet će u svibnju 2021. i trajat će pet godina. Austrijsko društvo za poticanje istraživanje financira ga u iznosu od 2,8 milijuna eura. Austrijska kvantna mreža u suradnji sa sličnim inicijativama na europskoj razini mogla bi postati model za budući globalni kvantni internet.