ludost ili vizionarstvo?

Australski milijarder ima priliku za hrvatsku brodogradnju: 'Izgradit ću Titanik ll!'

14.03.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Australski milijarder Clive Palmer više od desetljeća gura projekt izgradnje Titanika II - replike legendarnog broda koji je potonuo 1912. godine s više od 2200 putnika

Prvi put je s idejom izišao 2012. godine, zatim je ponovio 2018., da bi nedavno ponovo pokrenuo tu priču ističući da je gradnja Titanika II za njega jednostavno zabavnija od 'sjedenja kod kuće i brojenja novca'.

Za Palmera pitanje nije kako zaraditi novac, već gdje ga potrošiti. Obogatio se na rudnicima željezne rude, nikla i ugljena. Kad je prvi put javno iznio ideju o izgradnji replike Titanika, mnogi su mislili da je dovoljno bogat i ekscentričan da to učini.

Pandemija koronavirusa dovela je taj projekt u pitanje jer su zatvorene svjetske luke, a putovanja brodovima su svedena na minimum.

Palmer, predsjednik tvrtke Blue Star Line koja stoji iza projekta nove verzije Titanika, također je imao druge probleme. U proteklih nekoliko godina pokrenuo je više sudskih postupaka protiv državnih i saveznih vlada.

Suprotstavio se vladi Zapadne Australije zbog odluke da zatvori granice tijekom pandemije. A gotovo 20 godina traje njegov spor s istom državom oko isplate odštete zbog propalog projekta istraživanja, rudarenja i prerade željezne rude u regiji Pilbara. Pred međunarodni tribunalom Palmer traži gotovo 200 milijardi dolara.

Australski milijarder također je poznat po svojim političkim ambicijama kao osnivač stranke United Australia Party. Unatoč milijunskim ulaganjima u reklame i kampanje, ona je ugašena 2022. godine.

Izvor: tportal.hr

Unatoč svim ovim izazovima, Palmer ostaje posvećen ostvarenju svog sna o Titaniku II. Iako su neki skeptični zbog kontroverzi i rizika projekta, Australac je uvjeren da će on postati simbol mira i sjećanja na legendarni brod, bez ponavljanja njegova tragičnog kraja.

Palmer očekuje da će graditi Titanik II u Europi jer smatra da kineska brodogradilišta nisu dorasla tom zadatku. Bit će dug 269 metara i širok 32,2 metra - nešto širi od originala. Kapacitet će mu biti 2345 putnika raspoređenih na devet paluba s 835 kabina. Skoro polovina njih bit će rezervirana za putnike prve klase.

'Titanic II nešto je što može donijeti mir. Može biti brod mira između svih zemalja svijeta. Milijuni ljudi sanjaju o plovidbi na legendarnom brodu. Titanic II će te snove i ostvariti', uvjeren je Palmer.