planovi, razgovori i akcija

Ante Ramljak mora spasiti Agrokor. Ovo će mu biti prvi potezi

11.04.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Kad je Ivica Todorić stavio svoj potpis na aktivaciju lex Agrokora, počele su špekulacije o tome kako će se raspetljati kriza u najvećoj domaćoj kompaniji. U ponedjeljak ujutro vidjeli smo u kojem su smjeru krenule stvari – Vlada je hitno predložila Antu Ramljaka za povjerenika, a Trgovački sud u Zagrebu odmah ga je potvrdio

Potvrdom Ramljaka zaživio je dio lex Agrokora koji zabranjuje nove ovrhe, blokade i sve druge postupke prema računima Agrokorovih kompanija. Blokirani računi Agrokorovih kompanija su deblokirani po sili zakona, što zaposlenicima koncerna otvara nadu da će za Uskrs dobiti plaću.

Lex Agrokor onemogućuje i zahtjeve za stečaj ili predstečaj, pa u vodu pada i mogući stečaj Konzuma koji je prošli tjedan zatražio jedan od njegovih dobavljača.

Pokazalo se da i banke i vjerovnici vjeruju da će se pod okriljem lex Agrokora lakše dogovoriti. Za razliku od labavog sporazuma o mirovanju obaveza (standstill sporazum), Zakon o postupku izvanredne uprave nudi kakvu-takvu zaštitu od rizika koji muče sve sudionike.

Drugi element lex Agrokora ključan za kratkoročnu stabilizaciju poslovanja Agrokora zakonska je odredba o zaštiti novih vjerovnika. Ona kreditorima osigurava prioritet naplate ako nagodba ne uspije i Agrokor završi u stečaju. Zahvaljujući toj odredbi, ključni bankari spremni su odobriti financijsku injekciju za nastavak poslovanja Konzuma.

1. Komunikacija s dobavljačima, Agrokorom i menadžmentom Agrokora 

No što će idućih dana raditi Ramljak, koji je na press konferenciji nakon imenovanja rekao: 'Dajte mi vremena.'

Vrijeme je zaista ključno. Prije nego što sastavi svoj tim Ramljaka čekaju teški pregovori – najprije s dobavljačima, potom s bankarima te na kraju s menadžmentom Agrokora.

Prvi sastanak s dobavljačima imao je u ponedjeljak ujutro. Kada uspostavi komunikaciju sa svim sudionicima krize u Agrokoru, Ramljak će kompletirati svoj tim.

2. Sastavljanje tima za 'spas Agrokora' 

Ekonomist Ljubo Jurčić naglašava za tportal kako je sastavljanje tima kritični dio posla. Jurčić ima iskustva iz Podravke, kojoj je stabilizirao poslovanje nakon izbijanja afere Spice i uhićenja dijela Uprave 2011. godine.

Ramljak je vrstan stručnjak za financije, ali vjerojatno nema pojma o tome kako teče proizvodni proces u Belju ili Jamnici. Zato će mu u timu trebati tehnolog, knjigovođa, pravnik te, možda i najvažnije, stručnjak za trgovinu koji će mu pomoći u restrukturiranju Konzuma.

Jurčić kaže kako je vrlo važno i to da se Ramljak odupre raznim, naizgled dobronamjernim grupama koje žele profitirati na urušavajućem sustavu.

3. Snimanje stanja 

Potom, Ramljak mora ustrojiti dobar kontroling. U praksi to znači da će svaki dan ili svaki tjedan dobiti izvještaj s desetak podataka koji će mu otkriti koliko se dobro ili loše razvijaju stvari.

'Imat će službene i neslužbene izvještaje, da se prosto izrazim - imat će špijune jer u velikom sustavu uvijek postoji šansa da se nešto krivo pokaže. Upravljanje bez kontrolinga ne može ići. On je radio na raznim spajanjima, a ovo je slično, no mora si osigurati širi pogled da bi za tjedan dana dao bankarima garancije da neće izgubiti novac koji ulože. Ako uspije u tome, već je napravio veliku stvar', pojasnio je Jurčić.

4. Svjež kapital, reorganizacija i prodaja 

Kada bankari daju novac (već su obećali 150 milijuna eura), a sustav ponovno profunkcionira, Ramljak se može krenuti baviti pojedinim kompanijama. Morat će napraviti idejni projekt reorganizacije poslovanja te će se vidjeti koje mogu poslovati s dobiti. Za one koje se pokažu perspektivnima slijedi reorganizacija, a one s manjim potencijalnom za zaradu vjerojatno će se prodavati.

Na prvi pogled, procjena koje će tvrtke zadržati, a kojih će se riješiti, može izgledati složeno. No kada se dođe u tu fazu, postupak će već biti jednostavan jer su sve tvrtke bile na tržištu, zna se kako su radile, koliki su im bili troškovi i koliko imaju potencijala za zaradu.