RADNO ZAKONODAVSTVO

[ANKETA] Poslodavci ne bi računali pauzu na poslu kao radno vrijeme. Slažete li se s tim?

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.05.2019 18:57
  • Objavljeno 16.05.2019 u 18:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ponovo je zatražio izmjene Zakona o radu (ZOR). Među ostalim, istaknuo je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj se pauza vodi kao dio radnog vremena

'Vani postoji radno vrijeme i pauza. Čak je i BiH razdvojila radno vrijeme i pauzu', istaknuo je Davor Majetić u intervjuu za Jutarnji list.

Pitanje pauze tijekom radnog vremena, koja se u Hrvatskoj plaća i sastavni je dio 8-satnog radnog dana, tema je koja se kod nas otvara svakih nekoliko godina.

Tijekom izmjena Zakona o radu 2013. tadašnji SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić odbio je ukinuti plaćenu pauzu uz objašnjenje kako se 'pri izmjenama moramo voditi i našim naslijeđem, onime što je kod nas uobičajeno i uvriježeno'.

Prije tri godine, u vrijeme kratkotrajne vladavine HDZ-ovog premijera Tihomira Oreškovića, ponovo se potegnulo pitanje plaćene pauze.

Isticalo se kako većina država EU-a svojim radnim zakonodavstvom propisuje pravo na stanku nakon šest sati rada, ali ne propisuje da se ona mora i platiti.

Radna zakonodavstva većine država EU-a propisuju radni tjedan od 40 sati i pravo na stanku, no dobar dio zemalja ima mogućnost kolektivnim ugovorima skratiti radni tjedan (u Švedskoj dio poslodavaca propisuje šestosatno radno vrijeme), kao i plaćanje stanke (u Danskoj to čini dobar dio poslodavaca).

Kao što je bilo očekivati, sindikati su na sve te najave burno reagirali i niti jedna Vlada dosad, usprkos traženju poslodavaca, nije dirala pravo radnika na plaćenu pauzu.

  • +24
  • +21

Prije tri godine, u vrijeme kratkotrajne vladavine HDZ-ovog premijera Tihomira Oreškovića, potegnulo se pitanje plaćene pauze

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!