'REDA MORA BITI'

[ANKETA] Đuro Horvat za tportal pojasnio zašto radnicima koji nepažnjom završe u izolaciji želi skinuti 10 posto plaće. Podržavate li njegov potez?

28.10.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Vlasnik međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat upozorio je u utorak svoje radnike da ako vlastitom nepažnjom završe u samoizolaciji, destimulacijom će im plaća biti smanjena za 10 posto. Zanima nas podržavate li takav potez

'Poštovani djelatnici! S obzirom da je svaki dan situacija s Covidom-19 sve gora, obavještavam vas da će kompanija Tehnix uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolirani u hotelu Kralj.

Osoba koja će biti u samoizolaciji bit će destimulirana u iznosu od 10 posto na plaću. Morate biti svjesni da svojim ponašanjem izvan firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mjesta', piše u Horvatom dopisu radnicima.

Nagrađivani međimurski poduzetnik za tportal je objasnio zašto se odlučio na takvu mjeru.

'Nikome nismo ništa skinuli s plaće, niti ćemo. To je više bilo upozorenje pojedincima da se odgovornije ponašaju. Reda mora biti. Mi inače kao društvo moramo imati više samoodgovornosti prema radnom mjestu', izjavio je Horvat.

  • +4
Mobilne kabine tvrtke Tehnix za prevenciju zaraze koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Od ukupno 500 zaposlenih u Tehnixu, njih 20 je u samoizolaciji.

'Želim to smanjiti. Ne želimo nikog kažnjavati. Od tih 20 većina njih se nemarno ponašala. Nakon posla popodne bi obilazili kafiće, ne pazeći na epidemiološke mjere. Moraju biti odgovorniji prema sebi, radnom mjestu i svojim kolegama. Prosjek plaća u tvrtki je 10 tisuća kuna. Nema kažnjavanja, samo želim red', naglasio je Horvat.

Svoj hotel Kralj namijenio je za samoizolaciju, objašnjava, radnicima - samcima.

'Njima nema tko kuhati. Bolje da budu u hotelu koji je onako prazan nego da izlaze', izjavio je Horvat.

Potez vlasnika Tehnixa na Facebooku je bio komentirao predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Kažemo 'bio' jer je u međuvremenu maknuo objavu. Ne znamo je li tome kumovala činjenica da je Horvat bio jedan od donatora SDP-a na prošlim parlamentarnim izborima.

'Kad nema reda u državi, kada se sve prepušta Stožeru i kada svatko radi što hoće, onda se javljaju ovakvi 'kreativni' menadžeri koji sami kažnjavaju radnike samo zato što su u samoizolaciji', napisao je Grbin.

Na slučaj Tehnixa reagirao je i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji tvrdi da je Horvatova odluka nezakonita.

'Samoizolacija je posebna mjera zdravstvene zaštite koju određuje nadležno tijelo temeljem jasno propisanih pravila iz područja javnog zdravstva. Jasno da poslodavac nije na nijedan način da ovlašten da procjenjuje stupanj osobne odgovornosti radnika za to što mu je određena samoizolacija, niti je to uopće moguće', navode iz SSSH-a.

SSSH je podnio pritužbu Pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije, te na situaciju upozorio Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sa zahtjevom da na nju reagira.