EKSKLUZIVNO RWE ZA TPORTAL:

'Analiziramo kako sudjelovati u razvoju Plomina'

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 15.08.2012 10:23
  • Objavljeno 15.08.2012 u 10:23
TE Plomin

TE Plomin

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Njemačka energetska kompanija RWE ne želi se definitivno opredijeliti između oprečnih izjava potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i nevladine organizacije Zelene akcije o (ne)zainteresiranosti te tvrtke za ulaganje u izgradnju trećeg bloka TE Plomin C

Takav je stav RWE, odnosno predstavnik kompanije dodatno pojasnio rekavši Tportalu da je RWE na znanje primio poziv za iskazivanje interesa i da tvrtka trenutno odlučuje o tome.

'RWE je obaviješten o pozivu za iskazivanje interesa. Rok za podnošenje ponuda u prekvalifikacijskoj fazi traje do 14. rujna. Do tada, RWE analizira u kojoj se formi može izvesti sudjelovanje u razvoju lokacije Plomin', izvjestio je Nicolai Urbaniak, predstavnik praškog ureda RWE-a.

Čačićevo Ministarstvo gospodarstva jučer je reagiralo na priopćenje Zelene akcije da RWE nije zainteresiran za ovaj projekt, tvrdnjom da će se uskoro vidjeti da je kompanija 'jedan od ponuditelja koji je zainteresiran'

'Dana 15. rujna 2012. godine bit će objavljen službeni popis svih ponuda s iskazom interesa za izgradnju TEP C iz kojeg će biti jasno vidljivo da je RWE jedan od ponuditelja koji je zainteresiran, odnosno koji je poslao ponudu za gradnju novog bloka termoelektrane Plomin C', priopćilo je ministarstvo.

Zelena akcija prethodno je objavila videokonferencijsku snimku izjave predstavnika RWE-a sa skupštine dioničara u travnju ove godine na kojoj on kaže: 'Zasad nemamo plan investirati u nove elektrane, elektrane na ugljen u istočnoj Europi. Zatim je bilo pitanje o Plominu C. Trenutačno nemamo investicijski plan vezan uz Plomin C.'

Nova izjava koju je RWE dao tportalu, premda formulirana strogo i sukladno prinicpu 'manje je više, kako i komuniciraju listane kompanije, ipak daje naslutiti da je stav od travnja ove godine korigiran, jer se za razliku od izjave da RWE 'nema investicijski plan vezan uz Plomin C', danas ipak kaže da 'RWE analizira u kojoj se formi može izvesti sudjelovanje u razvoju lokacije Plomin'. Naravno, to je daleko od bilo kakve čvrste opredjeljenosti za ovu investiciju, ali je također vrlo jasno formulirano da je RWE apriori niti ne odbacuje.

Njemačka kompanija u posao s HEP-om ušla je 1996. godine ugovorom o zajedničkom ulaganju u Plomin 2. Osnovano je zajedničko društvo TE Plomin 2 d.o.o. s ciljem dovršetka izgradnje, proizvodnje i prodaje električne energije i trgovine ugljenom, gipsom, pepelom i šljakom, s jednakim udjelima osnivača.

Prema izvještaju FINA-i za 2011. godinu društvo nema zaposlenih, a vođenje i održavanje elektrane obavlja HEP uz podršku i stručnu pomoć RWE Powera.

Svu proizvedenu energiju Plomin prodaje HEP-u, a dio prihoda ostvaruje prodajom ugljena također u okviru HEP-a i dijelom trećim tvrtkama s područja Istre.

TE Plomin lani je ostvario dobit nakon oporezivanja 11,5 milijuna kuna, koja je isplaćena RWE Poweru.

Izgradnjom i puštanjem u pogon drugog bloka Plomina instalirana snaga elektrane iznosi 330 MW, a gradnjom novog C bloka trebala bi se povećati na 770 MW.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi