HLADAN TUŠ

Analitičari: Moody's ne vjeruje u održivost proračuna

12.03.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Moody'sovo smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske nije iznenađenje jer je ta agencija držala rejting jedan stupanj iznad ocjena drugih dviju agencija, kažu analitičari, no ističu i da to nije pozitivan znak zbog sumnji Moody'sa u provođenje najavljenih reformi Vlade

Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2 i zadržala negativne izglede.

'To je zapravo usklađivanje Moody'sa s ostale dvije agencije. Nije pozitivan znak, ali nije neočekivano, s obzirom da jeMoody's lani preskočio ocjenu rejtinga', kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.
Sada sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Moodys, Fitch i Standard&Poor's - drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, i to s negativnim izgledima.

Moody's očekuje daljnji rast javnog duga, spori oporavak gospodarstva

Kao jedan od ključnih razloga za smanjenje rejtinga Moody's je naveo veliki teret javnog duga, koji je krajem 2015. bio na otprilike 86 posto BDP-a, a agencija procjenjuje da će do 2018. premašiti 90 posto.

Vlada je, pak, u prijedlogu proračuna procijenila da će se ove godine udjel javnog duga u BDP-u stabilizirati, a idućih godina pasti.
U Moody'su vjeruju i da će proces fiskalne konsolidacije biti spor te očekuju da će ove godine proračunski deficit dosegnuti 3,9 posto BDP-a, dok je Vlada u proračunu predvidjela deficit manji od 3 posto BDP-a.

'Razlozi za smanjenje rejtinga su visoki javni dug, općenito područje fiskalne politike, i slabi ekonomski oporavak. Moody's naglašava ono klasično – potrebne su strukturne reforme koje bi potaknule gospodarski rast i smanjenje deficita te javnog duga', kaže Zrinka Živković-Matijević.

Moody's očekuje da će se Vlada suočiti sa značajnim izazovima u provedbi svoje reformske agende. Uz to, niski srednjoročni izgledi za rast gospodarstva odražavaju pad ulaganja u proteklim godinama i institucionalna uska grla, koja sprječavaju snažniju apsorpciju EU fondova, poručuje Moody's.

Također, analitičari Moody'sa procjenjuju da će ove godine stopa gospodarskog rasta biti oko 1,5 posto, dok je Vlada temeljila proračun na očekivanom rastu BDP-a od 2 posto.

'Projekcije o 2 posto rasta i predviđanja o dvostruko većem povlačenju sredstava iz EU fondova nego što je to bilo u prethodnom razdoblju, prilično su optimistične. Proračun ne pokazuje da je ova vlada spremna za poduzimanje reformskih poteza koji bi omogućili rješavanje problema i deficita i javnog duga, i drugih strukturnih neusklađenosti, prije svega tržište rada i obrazovnog sustava', ocjenjuje Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Ističe i to kako pozicija Hrvatske nije ovim potezom Moody'sa ništa lošija nego prije nekoliko mjeseci. 'Mi smo definitivno ispod investicijskog rejtinga i to neće biti tako lako promijeniti', kaže Brkić.

Uvjetno rečeno, napominje, politika je ispred ekonomije i to ne u smislu važnosti nego činjenice da iz politike sve proističe i u nju se vraća.

'Nikakva strukturna reforma, nikakva zakonska rješenja, nikakvo uređivanje javne uprave, pravne sigurnosti ili pravne države ne ide a da prije toga nije bilo u politici. A politika znači da je u sferi interesa, a ne znanja, racionalnosti, kao ni velikih riječi i domoljubnih poruka', kaže Brkić.

Koalicijske vlade teže provode reforme

Osim što je smanjio rejting, Moody's je zadržao negativne izglede. Pritisci na rejting, poručuje agencija, mogli bi ojačati ako javni dug poraste brže od očekivanja i ako uslijede daljnji znakovi da se Vlada suočava s preprekama u donošenju zakona i provedbi gospodarskih i fiskalnih reformi u idućih 6 do 12 mjeseci.

'Negativni izgledi mahom su povezani s političkom situacijom, odnosno povjerenjem hoće li Vlada uspjeti provesti zacrtane reforme. Tu Moody's izražava određenu skepsu, s obzirom da se radi o koalicijskoj vladi, koje u pravilu teže provode reforme', kaže Zrinka Živković-Matijević.

Viši potencijalni rast gospodarstva zahtijeva dalekosežne strukturne reforme, posebice na tržištu rada i proizvoda, koje je teško provesti, ocjenjuju u Moody'su.

'Širok raspon političkih pogleda unutar koalicije i relativno neiskustvo MOST-ovih parlamentaraca na razini središnje vlasti pojačavaju rizik od toga da nova Vlada neće biti u mogućnosti zadržati većinsku podršku u parlamentu za ekonomske i fiskalne reforme', kažu u Moody'su.

No, Zrinka Živkovic-Matijević ističe da je Vlada nedavno objavila plan kojim bi se trebale riješiti makroekonomske neravnoteže, zbog kojih je Hrvatskoj prijetilo pokretanje korektivnog postupka od strane Europske komisije, a u kojemu je navela mjere i rokove u kojima kani provesti reforme i smanjiti proračunski deficit te javni dug.

'Ako se to provede, Moody's poručuje da bi mogao povećati izglede s negativnih na stabilne', kaže Zrinka Živković-Matijević.