NA METI POREZNIKA

Amerikancima sve teže otvoriti račun u Švicarskoj

01.07.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Saga o švicarskim računima američkih državljana i pritisku američke porezne Službe za unutarnje prihode (IRS) na alpske bankare dobiva svoj novi nastavak. Naime, vodeće švicarske banke UBS i Credit Suisse priopćile su svojim američkim klijentima da što prije prebace svoj novac u posebno stvorene podružnice registrirane u SAD-u ili će izgubiti novac.

Prema važećoj regulativi o poreznoj evaziji koju je Švicarska prihvatila u ožujku, švicarske banke moraju se registrirati pri Komisiji za vrijednosnice i burze (SEC) kako bi mogle pružati bankarske usluge američkim klijentima. No u tom slučaju klijenti ne uživaju zaštitu nadaleko poznate švicarske bankarske tajne. UBS i Credit Suisse odbili su američkim medijima objaviti broj klijenata koji moraju spašavati novac zbog kojeg IRS postavlja neugodna pitanja.

Međutim, prema službenim podacima više od pet milijuna Amerikanaca ima prijavljeno prebivalište u inozemstvu, a od tog broja 30.000 službeno živi u Švicarskoj. Manje banke u Švicarskoj već su objavile kako će radije zatvoriti američke račune nego pristati na registraciju kod SEC-a, prenosi Poslovni dnevnik.

'Američki državljani počeli su se osjećati kao gubavci. Švicarski bankari jednostavno ne žele američke klijente jer poslovanje s njima od sada traži veliku infrastrukturu', kazao je za Bloomberg Charles Adams partner u ženevskoj odvjetničkoj tvrtki Hogan & Hartson.

Američki su poreznici nakon ožujka pojačali pritisak na američke državljane za koje vjeruju da duguju oko 50 milijardi dolara poreznih davanja.

Rok za prijavu svih depozita na inozemnim računima IRS istječe 23. rujna, a u suprotnom će se osumnjičeni suočiti s kaznenom orijavom koja može rezultirati 10-godišnjom zatvorskom kaznom ili globom od 500.000 dolara.