OTKUP RADNIČKIH POTRAŽIVANJA

Amerikanci na 'balkanski' način žele ući u Gredelj

29.03.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Američka kompanija National Railway Equipment Company (NREC), dugogodišnji poslovni partner Tvornice željezničkih vozila Gredelj (TŽV Gredelj) u stečaju, počela je realizirati svoju namjeru ulaska u vlasničku strukturu tog poduzeća, piše Novi list

Naime, čini se da je upravo NREC spreman od radnika TŽV Gredelj otkupiti 50 posto potraživanja, čime bi postao jedan od vjerovnika u stečaju, odnosno aktivni sudionik nastavka stečajnog postupka tog poduzeća.

Radnicima TŽV Gredelj prije dva dana, pred kraj radnog vremena, uručena su pisma namjere nepoznatog investitora, kojeg zastupa Odvjetnički ured Mesić, Potočnjak i Šušnjar.

U pismima se navodi kako je njihov klijent spreman otkupiti 50 posto preostale priznate tražbine svakog pojedinog radnika. Naime, za svakog radnika TŽV Gredelj točno je naveden iznos prepolovljenih priznatih tražbina nakon isplate koju su primili od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, piše Novi list.

Ponuda je dostavljena po principu 'uzmi ili ostavi', odnosno predloženi neto iznos 50 posto dugovanja radnicima nije podložan pregovorima.

Ukupna potraživanja 1.463 bivša i sadašnja radnika Gredelja, koji je u stečaju od listopada prošle godine, iznose oko 270 milijuna kuna ili gotovo trećinu ukupnih priznatih tražbina vjerovnika. No, dugogodišnji partner Gredelja ta potraživanja želi otkupiti za 135 milijuna kuna.

S otkupom radničkih potraživanja, dugogodišnji partner postao bi jedan od vjerovnika u stečaju te bi tako, zapravo, mogao utjecati na tijek stečajnog postupka, a time i na neki način diktirati uvjete preuzimanja poduzeća za koje je iskazao interes.

Upitan je način na koji se želi ući u vlasničku strukturu – nije nezakonit, ali je poprilično 'balkanski', primjećuje Novi list.