NERVOZA je velika

Američki trgovački lanac počeo prodavati zlatne poluge, planule su. Evo zašto

03.10.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Američki veleprodajni lanac Costco nedavno je počeo nuditi zlatne poluge težine jedne troy unce (31,1 gram) s utisnutim profilom rimske božice Fortune. Potražnja je ogromna, što pokazuje da američki ulagači traže sigurno utočište u uvjetima velike nesigurnosti na tržištima kapitala

Prema švicarskoj tvrtki PAMP, koja upravlja jednom od najvećih rafinerija plemenitih metala u Švicarskoj, poluga Lady Fortuna jedan je od najtraženijih proizvoda od zlata.

Zlatnu božicu osobito dobro prihvaćaju američki kupci. 'Pločice, dostupne na web stranici Costcoa, rasprodane su u nekoliko sati otkad su stavljene u ponudu u internetskoj trgovini', rekao je glavni financijski direktor trgovačkog lanca Richard Galanti.

Da biste kupili zlatne poluge, morate biti član Costco Cluba. Članarina košta 60 ili 120 dolara godišnje, ovisno o paketu. Članovi imaju odgovarajuću korisničku karticu i mogu ostvariti popust na određene ponude i proizvode ili kupiti zlatne poluge u online trgovini. Njihova cijena prikazana je samo članovima, a smiju kupiti najviše dvije pločice. Costco navodno naplaćuje oko 1900 dolara po pločici. Inače, unca zlata na burzi trenutno košta oko 1825 dolara.

Velika potražnja za zlatom u supermarketima pokazatelj je da američki ulagači postaju nervozni. Naime američko tržište dionica značajno je skliznulo od sredine rujna. 'Indeks straha i pohlepe', koji mjeri volatilnost burze, od sredine rujna osjetno je porastao. Izgledi produljenja razdoblja visokih kamatnih stopa, koje određuje američka središnja banka, opterećuju tržišta. Zato je zlato sve traženije kao sigurno utočište u trenutnom okruženju.

Trgovci zlatom u Njemačkoj također primjećuju sve veću averziju prema riziku. Gotovo cijele godine postojao je višak ponude. Na četiri kupca zlata bilo je šest prodavača, prema trgovcu zlatom Pro Aurum. U posljednje vrijeme stvari izgledaju drugačije: 'Osam od deset transakcija sada su potaknuli kupci.'

Zlato Izvor: Profimedia / Autor: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

U Pro Aurumu trenutno ne primjećuju panične kupnje, ali vide rast potražnje za fizičkim plemenitim metalima. Tome pridonosi i činjenica da je cijena zlata, preračunato u eurima, znatno pala od ljeta. Proljetos je troy unca zlata koštala više od 1850 eura, a sada 1745 eura.

Krajem rujna cijena zlata osobito je značajno skliznula. Sasvim je moguće da prednost sada neće iskoristiti samo investitori koji vole sigurnost, već i oni koji špekuliraju o kratkoročnom oporavku cijene.

Tri su proizvoda trenutno posebno tražena u Pro Aurumu: zlatnici Krugerrand težine jedne troy unce, pločice od 100 grama te pločice od jedne unce, poput onih u internetskoj trgovini Costco. Kao ulaganje, poluge su bolje od kovanica jer njihovo kovanje košta manje. Kupci stoga plaćaju nešto nižu premiju na cijenu čistog zlata za poluge nego za investicijske kovanice.

Dugoročno gledano, postoji dobra šansa da će cijena zlata rasti. Dobar dio plemenitog metala pohranjenog pod zemljom već je iskopan i stopa proizvodnje opada. To bi prije ili kasnije trebalo povećati cijenu. Osim toga, središnje banke značajno su povećale kupnju zlata od početka rata u Ukrajini, što je poduprlo njegovu cijenu unatoč slabijoj ukupnoj potražnji ove godine.