VIŠE SE NE ISPLATI

Američke kompanije vraćaju proizvodnju iz Kine u SAD

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.09.2013 15:11
  • Objavljeno 24.09.2013 u 15:10
tportal

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Američke kompanije pojačano vraćaju proizvodnju iz Kine u matičnu zemlju, prenose danas europski mediji rezultate ankete među poslovnim čelnicima

Promjena odražava smanjenu konkurentsku prednost Kine nakon višegodišnjeg naglog rasta plaća i najavljuje pojačano zapošljavanje u američkoj prerađivačkoj industriji, iako su službeni podaci u proteklih godinu dana pokazivali vrlo mali rast, piše danas The Financial Times.

Među kompanijama koje su najavile povratak proizvodnje iz Kine u SAD nalaze se, između ostalih, proizvođač igračaka K'Nex, zatim Trellis Earth, proizvođač plastične galanterije od bioplastike, i proizvođač ženskog rublja Handful

Istraživanje grupe Boston Consulting (BCG) pokazalo je da je 21 posto od ukupno 200 anketiranih menadžera velikih kompanija već počelo vraćati proizvodnju u SAD ili to planiraju učiniti u sljedeće dvije godine. Daljnjih 33 posto kazalo je da razmatra tu mogućnost odnosno da će je razmotriti u bliskoj budućnost.

U odgovarajućem istraživanju BSG-a s početka prošle godine samo je 10 posto ispitanika odlučilo vratiti proizvodnju u SAD a dodatnih 27 posto razmatralo je tu mogućnost ili je bilo blizu tome.

Najčešće citiran razlog za premještanje proizvodnje bili su troškovi rada a prednost Kine na tom području postupno se smanjuje, navodi FT. Tamošnje plaće rastu u prosjeku 15 do 20 posto godišnje dok je prosječna satnica u američkoj industriji od 2011. rasla samo 1,6 posto godišnje.

U BCG-u predviđaju da će do kraja ovog desetljeća američka industrija otvoriti 600 tisuća do 1,2 milijuna novih radnih mjesta zahvaljujući povratku proizvodnje i povećanju izvoza. Glavni su kandidati za povratak kompanije s relativno nižim troškovima rada i relativno višim troškovima transporta kao i one koje iz drugih razloga žele biti bliže svojim klijentima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!