NEOPOREZIVA NAKNADA

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj ima zanimljivu incijativu koja se tiče rada od kuće

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2021 11:56
  • Objavljeno 30.09.2021 u 11:54
Rad od kuće - ilustracija

Rad od kuće - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: Lensw0rld / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) i ove je godine objavila preporuke za daljnje porezno rasterećenje, koje uključuju uvođenje neoporezive naknade za rad od kuće, izvijestilo je AmCham u četvrtak.

AmCham se zalaže za uvođenje neoporezive fiksne mjesečne naknade troškova opreme i materijala potrebnog za rad od kuće ili nekog drugog izdvojenog mjesta rada koje se smatra privatnim prostorom radnika.

Izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić kaže da je neoporeziva naknada troškova za rad od kuće prepoznata u nizu susjednih zakonodavstva. U Sloveniji mjesečni neoporezivi dodatak za rad od kuće iznosi pet posto plaće, ali ne više od pet posto prosječne slovenske plaće.

Kad bi se uveo slovenski model određivanja mjesečne neoporezive naknade troškova opreme i materijala za rad od kuće, u Hrvatskoj bi iznosio 330 kuna mjesečno, izračunato na prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj koja je 2020. godini iznosila je 9.181 kn bruto ili oko 6.555 kn neto, kažu u AmChamu.

AmCham napominje i da su, kao posljedica porezne reforme i povoljnijeg oporezivanja opcijskog nagrađivanja zaposlenika, mnoge kompanije krenule u implementaciju opcijskog nagrađivanja svojih zaposlenika dodjelom ili kupnjom udjela kako bi bili konkurentniji na europskom tržištu te kako bi zadržale svoje zaposlenike.

"Sve je veći interes društava s ograničenom odgovornošću da i svojim zaposlenicima omoguće povoljniji tretman sudjelovanja u kapitalu društva. Kako bi se u potpunosti ostvario povoljan porezni tretman za sve kompanije na jednaki način, pa tako i za društva koja su po svojoj strukturi d.o.o., potrebno je izmijeniti propise kako bi se nedvosmisleno i za njih osigurao povoljniji porezni tretman dodjele udjela i potaknula implementacija dioničkih planova i u tim društvima“, rekla je Doko Jelušić.

Stoga AmCham predlaže izmjenu Zakona o porezu na dohodak u kojoj će se jasno propisati da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!