KRIZA U MOSTARU

Aluminij kupio struju za još tjedan, čeka se pomoć Vlade FBiH

15.10.2018 u 17:55

Bionic
Reading

Uprava mostarskog Aluminija uspjela je u ponedjeljak kupiti struju za sljedećih tjedan dana ali je upozorila da se radi o vatrogasnoj mjeri i ponovno zatražila od Vlade Federacije BiH, kao najvećeg suvlasnika, da poduzme mjere kako se ne bi ugasio ovaj posrnuli gigant

'U suradnji s partnerima iz uz njihovu veliku pomoć i razumijevanje srži problema, uspjeli smo riješiti pitanje opskrbe električnom energijom zaključno s nedjeljom navečer. Ne smatram da je to neki veliki pomak', rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Mostaru direktor kompanije Dražen Pandža.

Pojasnio je kako je izvanrednim naporima uprave tvrtke spriječeno gašenje Aluminija nakon što su ostali bez opskrbljivača električnom energijom, a nadzorni operater sustava BiH, Elektroprijenos te zemlje i Elektroprivreda Herceg Bosne najavili obustavu isporuke struje.

Pandža je naveo kako bi se u petak trebala održati sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj će se razmatrati mogućnost pomoći mostarskoj kompaniji od četiri milijuna maraka kako bi se namirio dio obveza prema Elektroprivredi Herceg Bosne.

'Sve činimo u nadi da ćemo osigurati dovoljno vremena Vladi da intervenira i da nekim svojim mjerama riješi pitanje Aluminija', rekao je Pandža i pojasnio kako se Vlada FBiH još 2013. obvezala osigurati opskrbu električne energije po subvencioniranim cijenama u slučaju poremećaja na svjetskom tržištu.

Po njegovim riječima sadašnja tržišna cijena električne energije od 70 eura po megawatsatu je neodrživa. Potporu mostarskoj kompaniji dao je i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović koji je rekao kako je Aluminij žrtva nepostojanja institucija države.

'Aluminij je strateško pitanje Bosne i Hercegovine. Ova kompanija prolazi zadnjih deset godina katarzu jer nemamo institucije koje štite strateške grane industrije ili uopće ekonomsku strategiju. Dosegnuta je razina koja se više ne može podnositi na taj način. Aluminiju struja neće biti isključena, ali sva uključena tijela menadžment, nadzorni odbor i politika koja to prati morat će ponuditi održivo rješenje', rekao je Čović.

U mostarskom Aluminiju većinski vlasnik je Vlada Federacije s 44 posto. Još 44 posto je u rukama malih dioničara – radnika, dok 12-postotni udjel ima Vlada Republike Hrvatske.