KONAČNA ODLUKA

Alternative Private Equity većinski vlasnik Vabe

28.11.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Alternative Private Equity (APE), društvo za upravljanje fondovima rizičnog kapitala koje upravlja s Alternative Private Equity FGS-om, donijelo je konačnu odluku o dokapitalizaciji Vaba d.d. banke. Odluka je donijeta nakon obavljenog procesa dubinskog snimanja poslovanja banke i indikativne ponude za njezinu dokapitalizaciju u iznosu od 50 milijuna kuna od prije mjesec dana

Povjerenički odbor društva Alternative Private Equity, podsjetimo, donio je 22. listopada prethodnu odluku o odobrenju transakcije, dok se nakon današnje konačne odluke, sukladno potrebnim procedurama i zakonskoj regulativi, uskoro očekuje sazivanje Glavne skupštine Vaba banke radi donošenja potrebnih odluka.

Nakon Glavne skupštine, Alternative Private Equity postat će najveći pojedinačni dioničar Vaba banke jer će kroz dokapitalizaciju po cijeni od 14 kuna za dionicu steči 66,92 posto u temeljnom kapitalu ove varaždinske banke.

'Dokapitalizacija stvorit će se kvalitetna osnova za daljnje jačanje banke te pojačanu kreditnu aktivnost,što će izravno utjecati na razvoj gospodarstva i sektora malih i srednjih poduzeća koja predstavljaju većinu klijenata Vaba banke. Male banke postoje te kreditiraju malo i srednje poduzetništvo u svakoj zemlji, pa stoga imaju svoje nezaobilazno mjesto i u Hrvatskoj. Ovaj projekt malim bankama nudi dugoročno održivi model opstanka, unutar kojeg su upravo FGS-ovi prirodan partner pri konsolidaciji jer spajaju interes privatnih ulagatelja u fond, kao onih koji žele ostvariti zadovoljavajući povrat na uložena sredstva, s interesima države koja, uz ostvarivanje zadovoljavajućeg povrata, ima za cilj doprinijeti stabilnosti gospodarstva i njegovom rastu', priopćili su iz Vaba banka i APE-a.

Nakon što će biti provedena dokapitalizacija, koja čini prvu fazu planiranog projekta, odnosno nakon osiguranja svih potrebnih zakonskih i drugih preduvjeta, Alternative Private Equity planira provesti i drugu fazu: integraciju Vaba banke i Centar banke.

'Dio je to projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj kojim će se dodatno ojačati obje banke te otvoriti novi prostori na hrvatskom bankarskom tržištu, uz mnogobrojne prednosti za klijente obje banke', poručuju iz Vaba banka i APE-a.