LUFTHANSA IZGUBILA

Alitalia pristala prodati udio Air France-KLM-u

13.01.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Alitalia je pristala prodati 25 posto udjela Air France-KLM-u za 323 milijuna eura, omogućivši time francusko-nizozemskoj zrakoplovnoj kompaniji širi pristup talijanskom putničkom tržištu, četvrtom po veličini u Europi.

Nakon sedmodnevnih grozničavih rasprava političara koji su se nadali preokretu u posljednjoj minuti u korist konkurenta Lufthanse, predsjednik Alitalie Roberto Colaninno objavio je da je Air France-KLM pobijedio njemačkog zrakoplovnog prijevoznika i u ponedjeljak osigurao kupnju udjela.

Colaninno je prognozirao da će talijanski prijevoznik u iduće tri godine kroz sinergije s Air France-KLM-om dobiti 720 milijuna eura.

Air France-KLM i Lufthansa utrkivali su se dulje od tri mjeseca za udio u Alitaliji koji donosi brzi ulazak na živo talijansko tržište usluga zračnog prijevoza, obilježeno prometnim poslovnim rutama na sjeveru i velikim turističkim prometom u Rimu.

Kompanija Alitalia objavila je stečaj u kolovozu prošle godine a u utorak službeno ponovno počinje s radom kao manji, regionalni prijevoznik s manjim brojem zaposlenih i izmijenjenom mrežom, pod vlasništvom grupe ulagača CAI na čijem je čelu Colaninno.

Alitalia će također integrirati nedavno kupljenog domaćeg rivala Air One, što će mu omogućiti da smanji prosječnu starost svoje flote.

Air France-KLM kazao je da će sudjelovati u povećanju rezervi kapitala Alitalie s 323 milijuna eura kupnjom 25 posto udjela, te da će u drugoj i trećoj godini sinergijama osigurati po 90 milijuna eura.

Sporazum će povećati zaradu Air France-KLM od druge godine i osigurati stopu povrata ulaganja od 15 posto u trećoj godini, priopćila je francusko-nizozemska kompanija.