MANJE KREDITA

Aktivnost HBOR-a smanjena za 10 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.08.2009 14:09
  • Objavljeno 07.08.2009 u 14:07
anton kovačev

anton kovačev

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih je šest mjeseci ove godine odobrila ukupno 646 kredita u iznosu od gotovo 3,1 milijarde kuna, što predstavlja smanjenje aktivnosti od 9,88 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, doznaje se u HBOR-u.

U HBOR-u očekuju da će kreditna aktivnost ove godine biti smanjena 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna.

Krajem prošle godine u HBOR-u su procjenjivali da bi moguće smanjenje kreditne aktivnosti u ovoj godini moglo biti i 30 posto, podaci za četiri mjeseca ove godine govorili su da je aktivnost otprilike na razini prošle godine, a za šest mjeseci o smanjenju za nešto manje od 10 posto.

Podaci HBOR-a po pojedinim programima pokazuju da je u prvom polugodištu najviše, 2,3 milijarde kuna, odobreno po programima financiranja izvoza.

Po programima osiguranja izvoza ukupna osigurana svota tijekom šest mjeseci 2009. godine iznosi 912,4 milijuna kuna.

HBOR je po programima kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva odobrio u prvih šest mjeseci 260,7 milijuna kuna, a 152,6 milijuna kuna odobreno je za kreditiranje turizma.

Čelnici HBOR-a u svibnju su predstavili mjere za ublažavanje utjecaja gospodarske krize s dva nova programa kreditiranja pokrenuta u ovoj godini - trajnih obrtnih sredstva i kreditiranje proizvodnje kao i izmjene postojećih programa.

Podaci za šest mjeseci pokazuju da po programu kreditiranja proizvodnje odobreno 115,3 milijuna kuna.

Po programu kreditiranja trajnih obrtnih sredstava prva su sredstva odobrena tijekom srpnja i s 31. srpnja iznos odobrenih sredstava je nešto viši od 44 milijuna kuna, doznaje se u HBOR-u.

Toj je banci početkom ovog tjedna Svjetska banka odobrila zajam u iznosu sto milijuna eura, a HBOR, kako ističu iz te banke, nastavlja i dugogodišnju uspješnu suradnju s međunarodnim financijskim ustanovama.

Tako se s Razvojnom bankom Vijeća Europe (CEB) planira nastavak suradnje za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, s Europskom investicijskom bankom (EIB) su u tijeku razgovori o sufinanciranju velikih projekata u turizmu i gospodarstvu. O proširenju suradnje po postojećim kreditnim linijama za mikrokreditiranje i poljoprivredu te novoj kreditnoj liniji za turizam razgovara se s Njemačkom razvojnom bankom (KfW), naglašavaju iz HBOR-a.

Ističu i da kontinuirano prate situaciju na međunarodnom financijskom tržištu te će u ovisnosti o uvjetima zaduženja pokretati daljnje aktivnosti oko pribavljanja sredstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi