HAJDAŠ DONČIĆ ZAPRIJETIO

'Ako ne dođe do monetizacije, prodat ćemo dio HAC-a'

21.11.2014 u 17:38

Bionic
Reading

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisani su ugovori vrijedni 80-ak milijuna kuna za izradu studija izvodljivosti za 21 projekt u cestovnom, pomorskom i zračnom prometu

U cestovnom je prometu 12, pomorskom sedam, a zračnom dva projekta. Vrijednost studija, koje će se sufinancirati bespovratnim sredstvima EU-a, gotovo je 80 milijuna kuna.

'To je nužan preduvjet za aplikaciju. Bez ove tehničke dokumentacije nema ni sredstava EU-a za financiranje projekata u pomorskom, cestovnom, zračnom ili regionalnom, a u skoroj budućnosti, nadam se, i prigradskom i gradskom prometu', rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Najviše projekata odnosi se na ceste, vrijedni su 18 i pol milijuna kuna, a većinu ih pripremaju Hrvatske ceste. Član Uprave HAC-a Nenad Maljković rekao je:

'Procijenili smo da ovi projekti imaju sve elemente da u konačnici pokažu ono što želimo, a to je opravdanost investicija. Radi se uglavnom o obilaznicama, o spajanju otoka kroz integrirani model spajanja te cestovnog prometa', kaže Maljković.

Kada će planirani projekti biti gotovi, teško je procijeniti jer to je proces koji traje, kaže ministar.

Povukao je paralelu s Pelješkim mostom, čija bi studija trebala biti gotova u ožujku, a do kraja iduće godine krenuli bi radovi.

'U optimističnoj varijanti. A ja uvijek imam zadršku, i to zbog dugotrajnih postupaka javne nabave', kaže.

Hajdaš Dončić ponovo se osvrnuo na monetizaciju autocesta kazavši da nam je alternativa vraćanje osam milijardi eura do 2039. Ako do monetizacije ne dođe, ne preostaje nam ništa drugo nego privatizirati HAC, kaže Hajdaš Dončić.

'Pa ćemo vidjeti koje će uštede biti u sljedećem periodu. Ponavljam, to nam ne rješava problem duga, ali ćemo definitivno prodati HAC ONC. Bit će manje drugih sredstava u proračunu, ali imat ćemo naše autoceste', zaključuje Hajdaš Dončić.

359390,359132,358268,357215