ŠOPING CENTAR BEZ DOZVOLE?

'Ako je ovo Ruanda, neka otvore Supernovu!'

22.10.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Na vijest o otvaranju zadarskog trgovačkog centra Supernova 28. listopada reagirao je direktor Foedus gradnje Zdravko Tolić i upozorio da im investitor duguje 40-ak milijuna kuna te da nemaju uporabnu dozvolu

Iz Supernove su danas izvijestili da se trgovački centar u Zadru, koji se trebao otvoriti još u lipnju, konačno otvara 28. listopada. Za kašnjenje krive glavnog izvođača radova, Foedus, i to ne samo zbog propusta u izgradnji objekta, već i zbog činjenice da ta građevinska tvrtka nije podizvođačima proslijedila sredstva koja je investitor sukladno ugovoru uplatio.

Spor austrijskog investitora Supernove i zagrebačke tvrtke Foedus gradnja zbog neplaćanja izvođaču završio je na Trgovačkom sudu u Zadru. Iako je sudski vještak potvrdio da postoje dugovanja od oko 40 milijuna, direktor Supernova-Gruppe i dalje tvrdi da je novac isplaćen.

'Do ugovorenog datuma otvorenja bilo je izgrađeno samo 65 posto planiranog objekta. Sa svim Foedusovim kooperantima morali smo sklopiti nove ugovore. Nije nam poznato gdje je završio novac koji smo isplatili Foedusu i o čemu postoje čvrsti dokazi', žali se Frank Albert, direktor Supernova-Gruppe.

Za komentar smo zamolili Zdravka Tolića, direktora Foedus gradnje, koji kaže da su pravne institucije potvrdile kako postoji dug koji nije plaćen. 'Trgovački sud u Zadru je prije mjesec dana donio odluku privremene mjere o blokadi njihovog računa na 37,5 milijuna kuna i zabilježbi na zemljište i nekretninu zbog duga prema nama.' Sudski vještak je utvrdio da je Foedus napravio radove u vrijednosti 120 milijuna kuna, a Granit Vrkić im je dosad platio 75 milijuna kuna. O optužbama za kašnjenje kaže da je zbog promjene projektne dokumentacije bila ugrožena statika, pa su radovi bili zaustavljeni 45 dana. Projektna dokumentacija bila je gotova tek u ožujku, a dozvola u srpnju. 'Kako se moglo nešto završiti u lipnju, a dozvola je stigla u srpnju?'

Austrijska Supernova je u projekt izgradnje centra u Zadru ušla preuzimanjem tvrtke Granit Vrkić, čiji je suvlasnik bio kontroverzni poduzetnik Reno Sinovčić. Granit Vrkić koji je kupio zemljište na kojem se gradi Supernova prodan je tvrtki Sitargo iz Lihtenštajna, a zatim tvrtki Afirmacija Mursa, koju je osnovala austrijska M2 grupa.

Iz Supernove kažu da postoji podrška lokalnih vlasti da se objekt otvori što je prije moguće: 'I pored prijetnji i pritisaka od strane Foedusa, nadležna tijela u Zadru u okviru zakonskih mogućnosti pomažu investitoru, što pokazuje svijest o pozitivnom gospodarskom zamahu za cijelu regiju, ne samo zbog 500 radnih mjesta u fazi izgradnje, već i zbog 700 novih radnih mjesta koja će biti otvorena u centru.'

Tolić tvrdi da Supernova ne može otvoriti centar jer nije obavljen tehnički pregled, koji treba napraviti prije uporabne dozvole, a da bi se obavio, Foedus kao glavni izvođač mora dostaviti dokumentaciju i završno izvješće glavnog inženjera. 'Ako misle da je ovo Ruanda, neka otvore trgovački centar bez dozvole!', zaključio je Tolić.

Do direktora Supernove Hrvatska Grgura Jolića nismo uspjeli doći, da saznamo misli li otvoriti centar u Zadru bez uporabne dozvole. Tolić podsjeća da je Supernova u Slavonskom Brodu - centar koji su iznajmili austrijskom Obiju - zbog nepostojanja dozvole inspekcija čak dva puta zatvorila, dok treći put nisu konačno pribavili dozvolu.