nova penalizacija

Airbnb želi stati na kraj iznajmljvačima koji otkazuju rezervacije radi bolje zarade - kazne će ići do 1000 dolara

  • Autor: I.V.
  • Zadnja izmjena 02.08.2022 14:29
  • Objavljeno 02.08.2022 u 14:29
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Chris Batson / Alamy / Alamy

Na online platformi za iznajmljivanje smještaja Airbnb od 22. kolovoza najavljena su stroža pravila u slučajevima kada domaćin smještaja otkaže rezervaciju turistima. Od sada će u takvim situacijama biti izloženi plaćanju većih penala

'Iako je rijetkost da domaćini turistima otkazuju rezervaciju, određena otkazivanja mogu poremetiti planove gostiju i narušiti povjerenje u našu zajednicu. Iz tog razloga, u određenim okolnostima, ako domaćin otkaže potvrđenu rezervaciju ili ako se utvrdi da je odgovoran za otkazivanje u skladu s našim uvjetima, Airbnb može odrediti naknade i druge sankcije. Mi ćemo se odreći naknada, a u nekim slučajevima i ostalih sankcija ukoliko domaćin otkaže zbog izvanrednih okolnosti ili određenih valjanih razloga na koje ne može utjecati', poručili su iz Airbnba iznajmljivačima, navodeći kako će im od 22. kolovoza za otkazivanje rezervacije minimalno naplaćivati od 50 do maksimalnih 1000 američkih dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Otkaže li domaćin rezervaciju 48 sati ili manje prije dolaska ili nakon dolaska gostiju, naknada će iznosi 50 posto iznosa rezervacije za neiskorištena noćenja. Otkaže li je pak više od 48 sati i 30 ili manje dana prije početka rezervacije, naknada će iznositi 25 posto njezina iznosa. U slučaju otkazivanja više od 30 dana prije početka rezervacije vlasnik apartmana bit će penaliziran naknadom od 10 posto iznosa rezervacije.

S obzirom na to da penaliziranje Airbnbja počinje tek 22. kolovoza, Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja smatra da će se nova pravila zbog već postojećih rezervacija više odnositi na sljedeću sezonu.

Ipak, neki će domaćini, koji budu otkazivali smještaj gostima, kao i do sada biti pošteđeni penala u slučaju izvanrednih okolnosti ili određenih razloga na koje nisu mogli utjecati prema Airovim pravilima, ali će zato morati ponuditi dokaze. No, i dalje će moći snositi druge posljedice poput, primjerice, blokiranja kalendara u oglasu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!