NAKNADE I NAGRADE ZA USPJEH

Agrokor savjetnike nagradio sa 630 milijuna kuna

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 12.12.2018 10:24
  • Objavljeno 12.12.2018 u 10:24
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Savjetnicima Agrokora je za 18 mjeseci rada, znači do listopada ove godine, ukupno isplaćeno 85,3 milijuna eura (oko 630 milijuna kuna) naknada i nagrada za uspjeh nagodbe. Od toga je savjetnicima svrstanim u Grupu A isplaćeno 69,4 milijuna eura (510 milijuna kuna), dok su savjetnici Grupe B dobili 15,9 milijuna eura (120 milijuna kuna)

Te podatke je u utorak na korporativnim web stranicama objavila izvanredna Uprava Agrokora na čelu s Fabrisom Peruškom.

Prema pojašnjenjima iz kompanije Grupa A savjetnika angažirana je radi pripreme prijedloga nagodbe, izrade plana održivosti, upravljanja novčanim tokovima, pravne, komunikacijske i forenzičke potpore.

Grupa B savjetnika angažirana je naknadno na zahtjev Privremenog vjerovničkog vijeća i ugovorena od strane Agrokora, kako bi analizirali, revidirali i pružili podršku u pregovorima dokumenta nagodbe predloženog od strane izvanredne uprave, u svrhu savjetovanja i izvještavanja Privremenog vjerovničkog vijeća.

U Grupi A je radilo 20 tvrtki i odvjetničkih ureda, odnosno njihovi timovi s ukupno 200 ljudi koji su tijekom 15 mjeseci bili angažirani na restrukturiranju Agrokora i pripremi nagodbe, a desetak tvrtki i odvjetničkih ureda po postizanju nagodbe nastavilo je raditi na njenoj implementaciji. Među njima su Alix Partners, Kirkland, Houlihan, KPMG, Ithuba, Heads, ODBD (Bogdanović-Dolićki), Gajski, Grlić i Prka, Nauta, pravni savjetnici u regiji, Kroll, OD Krajinovic i OD Savoric.

Prema podacima iz AlixPartners, doznao je Jutarnji list, glavnog savjetnika za restrukturiranje Agrokora, njihovi domaći podizvođač tvrtka Altera Savjetovanje, u vlasništvu Branimira Bricelja i Marka Delića, je dobila 2,55 milijuna eura (18,8 milijuna kuna), Texo Management (tvrtka u vlasništvu Tomislava Matića i u kojoj je radio Ante Ramljak, bivši povjerenik Agrokora) 2,43 milijuna eura (18 milijuna kuna), Caper, konzalting tvrtka Željka Perića, 800 tisuća eura, Komunikacijski ured Colić, Laco i Partneri 780 tisuća eura, te Intercapital, u kojo je član uprave Tonči Korunić, 710 tisuća eura.

  • +9
  • +6

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Savjetničke tvrtke i odvjetnički uredi u Grupi angažirani su najvećim dijelom od svibnja do srpnja 2018., a to su Akin Gump, PJT, McKinsey, Houthoff, FTI Consulting.

U Agrokoru ističu kako je, u skladu s odredbom članka 43., paragraf 7. Zakona o postupku izvanredne uprave, izvanredni povjerenik morao usuglasiti prijedlog nagodbe s vjerovničkim vijeće, te je u tu svrhu bilo potrebno osigurati sustav dvostruke provjere temeljen na principu sistema 'dva para očiju', pa su stoga na kraju angažirane dvije nezavisne grupe savjetnika sa specifičnim profesionalnim iskustvom i referencama.

Uz to u izvanrednoj upravi posebno naglašavaju kako su u 26 usporedivih svjetskih primjera restrukturiranja ukupni troškovi savjetnika u rasponu od 0,8 posto do 19,2 posto ukupnog duga, s prosjekom od 3,3 posto, dok je Agrokorov ukupan trošak restrukturiranja krajem listopada 2018. iznosio 1,1 posto ukupnog duga.

Izvor: Agrokor

Izvor: Agrokor

Izvor: Screenshot / Autor: Agrokor

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!