stručnjaci o premijerovoj ideji

'Da savjetnici vrate pare? Pa nisu to krumpiri, nego intelektualne usluge!'

18.05.2018 u 17:53

Bionic
Reading

'Neka naprave jednu gestu i vrate kompaniji sve za što smatraju da je suvišno i nezasluženo', poručio je u četvrtak premijer Andrej Plenković te je pritisak političke odgovornosti pokušao prebaciti na legalan ugovor između privatnih konzultanata i Agrokora. U tome ga je podržala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazavši kako je čast važnija od novca. Stručnjak za krizni menadžment i ekonomski analitičar Danko Sučević za tportal je kazao kako je takvo što nezamislivo dok stručnjak za trgovačko pravo, odvjetnik Mićo Ljubenko, pojašnjava postoji li uopće pravni temelj za takav potez

Od početka izvanredne uprave do danas Agrokorovi savjetnici, njih 141, tvrtku su stajali 321,38 milijuna kuna i to bez PDV-a. Među njima su i sudionici grupe Borg koji su s bivšom potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva pisali lex Agrokor.

Prema ranije objavljenim informacijama, Texo Management i Altera Savjetovanje kao podizvođači su od glavnih savjetnika u Agrokoru, AlixPartnersa, tjedno svoje usluge naplaćivali oko 250.000 kuna. Pritisnut aferom Hotmail, koja je rezultirala odlaskom ministrice gospodarstva Martine Dalić, premijer je ponovno iz ladice izvukao troškove savjetnika, priču koja je dobrano pometena pod tepih odlaskom izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Procjenjuje se kako je to učinio ne bi li fokus maknuo s političke odgovornosti, i to u momentu u kojem je objavom novih mailova na portalu Index.hr postalo očito da ne samo da je znao za borgovce, nego se s njima i sastajao.

Sučević: To je nezamislivo!

'Znate koliko bi to problema izazvalo, to je nezamislivo! Očekujete od nekoga tko je prodao uslugu da vam vrati novac, makar je usluga izvršena i to po cijeni koja je dogovorena', komentira za tportal stručnjak za krizni menadžment i ekonomski analitičar Danko Sučević.

Smatra da bi savjetnici, ukoliko bi vratili dio honorara, priznali krivnju.

'Time bi priznali da su prevarili Agrokor na samom početku', dodaje. 'To su intelektualne usluge, ne radi se o krumpirima', ističe Sučević.

Parafrazirao je poruku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako je čast važnija od novca. 'Čast je važna, no ne znam baš je li novac bitniji od zakona.'

'Plenković je pravnik i zna da postoji Zakon o obaveznim odnosima. Upravo je to eklatantan primjer nerazumijevanja gospodarskih odnosa, a na taj način se i ušlo u rješavanje problema u Agrokoru. Ljudi koji ništa ne razumiju imaju vlast i smatraju se pozvanim rješavati poslovne probleme najvećeg gospodarskog subjekta u državi', poručuje.

Bitno je pitanje, naglašava, i kome bi to podizvođači, kako ih naziva Plenković, dakle savjetnici iz grupe Borg, trebali vratiti novac. AlixPartnersu, koji ih je angažirao?! Ili bi AlixPartners trebao vratiti novac Agrokoru?! To je suludo', poručuje Sučević.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ljubenko: Ugovor se može sporiti, ali...

Mićo Ljubenko smatra da se Plenkovićevu izjavu može tumačiti dobronamjerno pa njegov prijedlog smatrati simboličnim pozivom bez mogućnosti da se to realizira ili pak zlonamjerno pa zaključiti da premijer pogrešno smatra da je to provedivo.

Na pitanje postoje li pravni mehanizmi da se retrogradno korigira ugovor između savjetnika i Agrokora, odgovara kako oni postoje.

'Roba ili usluga ima svoju realnu tržišnu vrijednost. Ako je došlo do precjenjivanja vrijednosti, što je svakako formalno-pravno i porezno nepravilno, u tom duhu bi bilo pravnog temelja da se to vrati', pojašnjava.

Teoretski govoreći, dvije ugovorne strane, dakle savjetnik i naručitelj usluge, mogu uvijek sporazumno na bilo koji način anulirati, korigirati, izmijeniti i smanjiti svoj ugovor. No to vrijedi za buduće isplate, ne za one realizirane.

'Usto izvanredna uprava, ako smatra da su neke stvari neizvršene, da nisu kvalitetno izvršene ili da su obmanuti u pogledu visine cijena, može u određenim pravnim postupcima sporiti ugovor jer mi ne govorimo o nekoj standardnoj robi koja ima jasne cijene. Savjetovanje u slučaju Agrokor nešto je jako egzotično, što ne možemo stavljati u standardnu kategoriju', zaključuje Ljubenko.