CIJENA PŠENICE

Agrokor plaća više od Žitozajednice

29.07.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Članice Žitozajednice ostaju kod prijedloga otkupne cijene pšenice od 0,78 do 0,82 kune po kilogramu, dok će članice koje posluju u sustavu Agrokor, kao što su Belje ili PIK Vinkovci, pšenicu samo iz svoje ugovorene proizvodnje ovogodišnjeg roda otkupljivati po cijeni od 0,95 kuna po kilogramu, izvijestili su iz danas iz Žitozajednice.

Kako se navodi u priopćenju nakon današnjeg sastanka, članice Žitozajednice ostaju kod prijedloga otkupne cijene pšenice od 0,78 do 0,82 kune po kilogramu sukladno zaključku od 23. srpnja.

'Članice Žitozajednice koje posluju u sustavu Agrokor (Belje d.d., PIK Vinkovci d.d. i ostale članice sustava) otkupljivat će pšenicu, samo iz svoje ugovorene proizvodnje roda 2009. godine, standardne kvalitete po cijeni od 0,95 kuna po kilogramu', ističe se u priopćenju o uvjetima otkupa pšenice ovogodišnjeg roda.

Podsjeća se kako je odlukom Žitozajednice od 23. srpnja predložena otkupna cijena pšenice, ovisno o paritetu i kvaliteti, od 0,78 kuna po kilogramu do 0,82 kune po kilogramu, a uzevši u obzir europske burze, cijene pšenice u okruženju, kao i domaće tržište, te da na sastanku održanom dan kasnije, 24. srpnja, u Ministarstvu poljoprivrede nije prihvaćen taj prijedlog.

Žitozajednica u današnjem priopćenju također konstatira kako je žetva pšenice ovogodišnjeg roda uglavnom obavljena.