NAJSUVREMENIJA U REGIJI

Agrokor otvorio novu Vinariju Belja

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 12.09.2011 18:19
  • Objavljeno 12.09.2011 u 18:19
Ljerka Puljić i Ivan Todorić

Ljerka Puljić i Ivan Todorić

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder/tportal.hr

Agrokor je danas u vinogorju Baranja, na obroncima Banovog brda, otvorio najsuvremeniju vinariju u regiji vrijednu 20 milijuna eura. Na površini od tri hektara instalirano je 247 spremnika od inoksa talijanske tvrtke Gortani s najvećom bačvom od sto tisuća litara, ukupnog kapaciteta osam milijuna litara vina

Time je Agrokor postao vodeća kompanija u proizvodnji vina s približno 20 milijuna litara godišnje, s vinogradima u Istri, Mladini, na Pelješcu, na iločkom području i u Baranji. Vinski kompleks Vina Belje otvorili su danas Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe i Ivan Todorić, predsjednik NO-a Agrokora.

'Morali smo požuriti kako ne bi fulali ovogodišnju berbu i vinariju smo završili u rekordnom roku od 333 radna dana', rekao je Ivan Todorić, a predsjednik uprave Belja, Goran Pajnić, dodao da će ove godine preraditi grožđe s više od 600 hektara beljskih vinograda.

Ove godine i Bog nas je pogledao…

Agrokor je kupio Belje prije nepunih šest godina i otad ulagao u vinograde kako bi dobio vrhunsko grožđe.

'Gdje god dođemo, primjenjujemo isti recept: ulažemo u znanje i vrhunsku tehnologiju, a ove godine i Bog nas je pogledao i dao nam grožđe vrhunske kvalitete koje ćemo pretvoriti u najbolja vina. Položaj na Banovom brdu ima više sunčanih sati nego neki jadranski otoci i na ovoj zemlji raste grožđe vrhunske kvalitete. Sve to želimo spojiti u beljskom vinu i uvjereni smo da će Vina Belje zablistati već u proljeće 2012. godine', rekla je Ljerka Puljić, ponosna što su nastavili tradiciju otprije 400 godina kada su vina u njihovom starom podrumu proizvodili Rimljani. Princ Eugen Savojski pokrenuo je tu ozbiljnu proizvodnju vina još u 17. stoljeću, kada je dobio to imanje i stvorilo prvo Belje.

Glavni enolog Vina Belja, Marijan Knežević, proveo je uzvanike kroz novi podrum i pokazao im preše od 150 hektolitara te posebnu liniju za birana grožđa i za ispiranje bobica posebne kvalitete, što je nazvao mali podrum u velikom. Spremnici za vino smješteni su u dvostrukoj zoni grijanja i hlađenja, grožđe i vino pod zaštitom su inertnog plina, a proizvodni postupak potpuno je automatiziran. Proizvodnjom se, dakle, automatski upravlja od primarne predaje grožđa u vinogradu do stavljanja vina u boce.

Goran Flauder/tportal.hr

Goran Flauder/tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder/tportal.hr

U podrumu je i specijalizirani laboratorij za analizu grožđa i vina s najsuvremenijom enološkom opremom u svijetu kojom se kontroliraju svi parametri važni u proizvodnji grožđa i vina. Punionica bi u novu vinariju trebala biti preseljena u veljači 2012. godine, a bit će kapaciteta 4.000 boca na sat.

Agrokor ima 55 otvorenih gradilišta u regiji

Agrokor danas u regiji ima 55 otvorenih gradilišta, od čega deset maloprodajnih objekata u Srbiji, osam u BiH, a u Makedoniji je otvorio najveću otkupnu stanicu vrijednu deset milijuna eura, rekao je Ivan Todorić, predsjednik NO-a Agrokora.

'Završavamo tri nove farme u Baranji, utovarno-istovarnu rampu na Dunavu u Vukovaru najvećeg kapaciteta u Hrvatskoj, a u idućih šest mjeseci otvaramo tri nova Superkonzuma u Popovači, Požegi i u Delnicama. Otvaramo siranu u Istri i završavamo ulaganje u Vrbovcu vrijedno 30 milijuna eura. Kod Vrbovca radimo i prvo bioplinsko postrojenje u Agrokoru, a završit ćemo ga polovicom iduće godine, a u Gradecu ćemo u idućih pet godina podignuti još deset takvih postrojenja. Zadnjih deset godina investirali smo godišnje prosječno 200 milijuna eura u Hrvatskoj i u regiji, a tim tempom nastavljamo i ove godine', zaključio je Ivan Todorić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!