POTICAJI KAKVIH VIŠE NEĆE BITI

Agrokor od države dobio 153 milijuna kuna

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Većina Todorićevih tvrtki lani je zabilježila dobre poslovne rezultate, a jedini je gubitaš prehrambeno-poljoprivredna tvrtka Belje, koja se u komentaru svojih poslovnih rezultata požalila i na smanjenje poljoprivrednih poticaja. Tvrde da im je državnom štednjom na poticajima 'izbijeno' 28 milijuna kuna u odnosu na 2010. godinu. S koliko je proračunskih kuna država pomagala Belje i koliko poticaja dobije čitav koncern Agrokor?

Iako je još uvijek nepoznato koliko je država lani ukupno dala za poljoprivredne poticaje, mali proizvođači žale se da im nije isplaćeno sve što je obećano, a i Agrokor potvrđuje da se štedi na poticajima. Naime, prema njihovom komentaru u rezultatima Belja, čini se da je razdoblje raskošnih poticaja prošlo: 2011. bila je gora nego 2010. Kakva će biti ova, ovisi pak o novoj politici poljoprivrednih poticaja koju je najavila Milanovićeva vlada.

Prema dostupnim podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi za 2010. godinu, tvrtkama iz koncerna Ivice Todorića ukupno je isplaćeno 153,3 milijuna kuna, a najviše je dobilo Belje - više od 100 milijuna kuna poticaja. Potpore su Todorićevom koncernu isplaćene kroz tri modela: prema prvom, modelu izravnog plaćanja, koji se odnosi na plaćanja po obrađenoj poljoprivrednoj površini i plaćanja za uzgoj stoke, Belje je dobilo 91,1 milijun kuna, Vupik 20,8 milijuna kuna, PIK Vinkovci 8,8 milijuna kuna, Agrolaguna 2,5 milijuna kuna, PIK Vrbovec milijun kuna i PodrumiMladina 194.000 kuna. Ukupno je poljoprivrednim tvrtkama iz sustava Agrokora kroz izravni model plaćanja otišlo 124,4 milijuna kuna.

Drugi je model tzv. ostalih potpora, koje se odnose na mjere ruralnog razvoja, nasade, kapitalna ulaganja, osiguranje itd. Prema tom modelu najviše je dobila Agrokorova tvrtka za otkup i prodaju voća i povrća, Agrofructus, i to 11,2 milijuna kuna. Belju je prema tom modelu dodijeljeno još 9,3 milijuna kuna, čime je ta kompanija nadmašila brojku od 100 milijuna kuna. Plodovi Fructus ubrali su 3,2 milijuna kuna, Vupik 2,9 milijuna kuna, PIK Vrbovec 1,3 milijuna kuna, porečka Agrolaguna 500.000 kuna, PIK Vinkovci 261.000 kuna, Zvijezda 245.000 kuna i Podrumi Mladina 50.000 kuna. Kroz taj model Todorićevu koncernu isplaćeno je 28,9 milijuna kuna. Kao zanimljivost spomenimo i to da je Ledo, iako poznat samo po preradi ribe, uspio dobiti oko 50.000 kuna po trećem modelu - potpora za ribarstvo.

Agrokor: Belje je odlično poslovalo

Iz Agrokora nismo uspjeli dobiti službeni podatak o visini prošlogodišnjih poticaja, već komentar lanjskog poslovanja: 'Podaci koji su poslani Zagrebačkoj burzi odnose se samo na kompaniju Belje d.d. Međutim, Belje izdaje i konsolidirano izvješće sa svoje tri kompanije kćeri, a ti će rezultati biti još bolji od onih za Belje d.d. Sam rezultat operativne dobiti je na nivou 2010. godine ili nešto bolji, i bit će oko 140 milijuna kuna, što smatramo odličnim rezultatom i što Belje svrstava u rang uspješnijih hrvatskih kompanija. Isto tako, zbog troškova koji se knjiže poslije operativne dobiti, a to je amortizacija koja je velika zbog ozbiljnih investicija u opremu s jedne strane i s druge strane velikog ulaganja od cca 2 milijarde kuna sa strane grupe, a zbog kamate od 7,5 posto, Belje ima negativan neto rezultat', komentiraju iz Agrokora poslovanje Belja koje je, podsjetimo, unatoč rastu prihoda od 22,6 posto pretrpjelo gubitak od 92,36 milijuna kuna.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!