UVJET ZA PREUZIMANJE

Agrokor mora prodati većinu Mercatorovih trgovina u Hrvatskoj

25.09.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Da bi dobio dozvolu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za preuzimanje Mercatora, Agrokor će morati značajnije smanjiti broj prodavaonica u Hrvatskoj budući da mjere koje je dosad predložio ne uklanjaju sve negativne učinke na tržišno natjecanje

Izgleda da će najveća prepreka za konačno preuzimanje Mercatora Ivici Todoriću biti hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Bez odobrenja AZTN-a transakcija se neće moći provesti, a glavni uvjet je taj da tržišna koncentracija nakon spajanja dva trgovačka diva, Konzuma i Mercatora, ostane na postojećoj razini.

'Agrokor još nije dostavio sve potrebne dokumente za ocjenu koncentracije, a mjere koje je dosad predložio ne uklanjaju sve negativne učinke na tržišno natjecanje', ističe Mladen Cerovac, zamjenik predsjednice AZTN-a.

U AZTN-u očekuju novi prijedlog mjera zatvaranja, prodaje ili prenamjene dijela maloprodajne mreže Konzuma i Mercatora kako bi se tržišna koncentracija zadržala na postojećoj razini.

'Najpoželjnije rješenje bi bilo to da Mercator-H nije ušao u preuzimanje', naglasio je Cerovac napominjući da se u nekim regijama poput Zagreba i zagrebačke županije spajanjem Konzuma i Mercatora tržišna koncentracija penje na 50 do 60 posto.

'U takvim regijama Agrokor bi morao prodati sve što je stekao da bi učinak bio neutralan', kaže Cerovac.

Agrokoru sada slijede tvrdi pregovori sa AZTN-om kako bi zadovoljio pravila tržišnog natjecanja i pronašao optimalan model maloprodajnog poslovanja u Hrvatskoj.