DVIJE VALJANE PONUDE

Agrokor i Žito Osijek u utrci za Vupik

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.10.2009 16:34
  • Objavljeno 22.10.2009 u 16:19
Fond za privatizaciju

Fond za privatizaciju

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

U Hrvatski fond za privatizaciju za kupnju vukovarskog VUPIK-a pristigle su četiri ponude, od kojih su dvije valjane, a to su ponuda Agrokora i zajednička ponuda M-San ulaganja iz Zagreba i tvrtke Žito iz Osijeka

Agrokor za 1.251.163 dionice koje čine 87,98 posto temeljnog kapitala VUPIK-a nudi 30 milijuna kuna. U petogodišnjem razdoblju nudi ukupna ulaganja od 430 milijuna kuna i prihvaća zadržavanje 847 zaposlenih u trogodišnjem razdoblju

Nudi i prijenos 25 posto plus jedne dionice radnicima bez naknade te podsjeća da je o tome sa Samostalnim sindikatom poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDiV) sklopio sporazum.

Agrokor nudi popust od 80 posto za podmirenje dospjelih obveza VUPIK-a prema državnim vjerovnicima - korisnicima državnog proračuna, koje su krajem lipnja ove godine iznosile 267,14 milijuna kuna.

M-san ulaganja i Žito za ponuđeni paket dionica nude jednu kunu, zadržavanje 847 zaposlenih u razdoblju od tri godine i ulaganja od 403,7 milijuna kuna u pet godina. Za podmirenje dugovanja prema državnim vjerovnicima - korisnicima proračuna nude popust od 99,99 posto.

Kao u Agrokor, nude prijenos 25 posto plus jedne dionice radnicima, a u ponudi spominju sporazum koji je o tom sklopljen s podružnicom Slavonsko-baranjskog sindikata (SBS) u VUPIK-u.

Na današnje javno otvaranje pristigle su još dvije ponude - Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Mare Lucić, ali ih je Povjerenstvo za javno otvaranje ponuda ocijenilo nevaljanim zbog nekompletne dokumentacije.

Ponudbenu dokumentaciju pak otkupilo je ukupno osam ponuđača. Uz spomenute, to su bili Delta M iz Srbije, Poljoprivredna zadruga Jankovci i Nexe Grupa.

Tajnica Uprave Agrokora Vitorija Svić izjavila je da je Agrokorova ponuda ozbiljna. "Dosta je posla pred nama, ali ako sve prođe kako očekujemo, vjerujemo da smo u kratkom vremenu spremni restrukturirati VUPIK", rekla je.

Regionalni povjerenik PPDiV-a Slavko Kotromanović izjavio je da današnje otvaranje ponuda vraća osmijeh na lica radnika VUPIK-a jer su dva ponuđača gotovo u cijelosti ispunila zahtjeve radnika.

'Sve je jasno. Poznata je najbolja ponuda i ona treba biti izabrana. Čuli ste tko je sklopio socijalni sporazum s PPDiV-om', rekao je Kotromanović.

Povjerenik Slavonsko-baranjskog sindikata (SBS) u VUPIK-u Jovica Živanović upozorio je Povjerenstvo za otvaranje ponuda da su M-san ulaganja i Žito raskinuli takav sporazum koji su sklopili s SBS-om. Predstavnici tog ponuđača rekli su da o tome nemaju saznanja. Povjerenstvo je Živanovićevu primjedbu uzelo na znanje, a ponudu ocijenilo valjanom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi