UVOD U SPAJANJE S INOVINAMA

Agrokor i Adris objavili javnu ponudu za Tisak

11.06.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Koncern Agrokor i rovinjska Adris grupa objavile su danas ponudu za preuzimanje 20-tak posto dionica Tiska, i to po cijeni od 215,97 kuna po dionici, ili ukupno oko 103 milijuna kuna za sve preostale dionice.

Rok trajanja ove ponude je 28 dana od njene objave u Narodnim novinama i dnevnom tisku, s time da rok počinje teći od dana najkasnije objave.

Prema ponudi dostavljenoj danas Zagrebačkoj burzi, koncern Agrokor vlasnik je 54,13 posto dionica Tiska serije AII, a Adris grupa još 25,86 posto, tako da je u njihovom zajedničkom vlasništvu ukupno 79,99 postotni udio u Tisku.

Ponuda se tako odnosi na preostalih 477.465 dionica serije AII, koje čine 20,01 postotni vlasnički udio u Tisku, a Agrokor, kao ponuditelj, i Adris grupa, kao pravna osoba s kojom ponuditelj zajednički djeluje, obvezuju se sve dionice otkupiti za ukupno 103,25 milijuna kuna.

Ponuđena cijena za svaku dionicu serije AII iznosi naime 215,97 kuna, koliko je iznosila i prosječna cijena dionica Tiska na Zagrebačkoj burzi tri mjeseca uoči nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Kao osiguranje isplate dionica i svih troškova dioničara koji proizlaze iz ove ponude, Agrokor je pribavio garanciju Societe generale-Splitske banke u iznosu od 103,25 milijuna kuna.

Dio temeljnog kapitala Tiska, osim na dionice serije AII, podijeljen je i na jednu redovnu dionicu serije AI. Agrokor je vlasnik 0,95655 dijelova te dionice, a danas objavljena ponuda odnosi se na preostali, 0,04345 postotni udio u toj dionici, za koji je ponuđena cijena od 259.164 kune.

Kako se navodi u ponudi, zajedničko djelovanje Agrokora i Adris grupe utemeljeno je na Sporazumu o razumjevanju od 17. travnja ove godine, a njime se predviđa povezivanje Tiska i srodne tvrtke u vlasništvu Adrisa, iNovina.

Pritom iz Agrokora i Adrisa navode da bi spajanjem Tiska i iNovina došlo do optimizacije prodajne mreže, kroz integraciju maloprodajne mreže tih dviju tvrtki te zatvaranje izrazito neprofitabilnih objekata ili objekata koji se nalaze u međusobnoj blizini. Identificirano smanjenje iznosi oko 8 posto ukupne mreže tih dviju tvrtki, a očekivane uštede od zatvaranja tih objekata su u rasponu od 5 do 10 milijuna kuna godišnje.

Cilj ove ponude je i optimizacija u segmentu nabave i logistike kroz standardizaciju asortimana i integraciju logističkih procesa, što bi trebalo rezultirati godišnjim uštedama od 2 do 5 milijuna kuna, dok su očekivane uštede u segmentu administracije, 5 do 10 milijuna kuna, a ostvarile bi se na spajanju tih funkcija, integraciji IT sustava i svih ostalih poslovnih funkcija Tiska i iNovina.

Kao moguća posljedica optimizacije poslovanja, stoji u ponudi, bit će i razmatranje reorganizacije radnih mjesta u Tisku, uz nastojanje da se održe postojeća prava i položaj radnika Tiska.

Namjeru spajanja Tiska i iNovina Agrokor i Adris grupa najavili su početkom svibnja i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je tada najavila skori javni poziv za dostavu primjedbi i mišljenja o toj koncentraciji.