područje Slavonije, Podravine i Međimurja

Agencija za ugljikovodike: Za četiri geotermalna projekta pristiglo devet ponuda

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2020 10:46
  • Objavljeno 02.09.2020 u 10:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Za istraživanje geotermalnih voda na četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja pristiglo je devet ponuda, koje je podnijelo sedam različitih ponuditelja, izvijestila je u srijedu Agencija za ugljikovodike.

Agencija za ugljikovodike je natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe raspisala početkom lipnja, a nadmetanje je zatvoreno u utorak, 1. rujna.

Riječ je istražnim prostorima Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 te Merhatovec, a Povjerenstvo za provođenje nadmetanja utvrdilo je kako je na natječaj pristiglo devet ponuda od sedam različitih ponuditelja, i to za sve ponuđene istražne prostore, navodi se u priopćenju Agencije.

"Sljedeći korak je evaluacija pristiglih ponuda, ali već je sada jasno kako je natječaj, unatoč izazovnim vremenima, u potpunosti uspio jer su pristigle ponude za sve raspisane lokacije, a prijavitelji su renomirane domaće i strane kompanije s iskustvom u razvoju geotermalnih projekata", ističu iz Agencije.

Najavljuju da će detalje o potencijalnim investitorima i predloženim projektima predstaviti nakon što Povjerenstvo evaluira pristigle ponude.

"Upravo ovi projekti u Hrvatskoj imaju potencijal biti perjanica energetske tranzicije s obzirom da će se istraživanja odvijati na prostorima za koje je geotermalni potencijal utvrđen na bušotinama inicijalno izrađenima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina", zaključuje se u današnjem priopćenju Agencije za ugljkovodike.

Po podacima koje je Agencija objavila prilikom objave natječaja, istražni prostori Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 te Merhatovec ukupne su površine 207 četvornih kilometara, a temperatura na svim lokacijama prelaze 100 stupnjeva Celzijevih, što je minimalna temperatura potrebna za proizvodnju električne energije. Ukupni potencijal svih lokacija je oko 50 megavata (MW) električne energije, a uz proizvodnju električne energije, najveći potencijal geotermi je u toplinarskim projektima, za koje interes pokazuju i hrvatski gradovi i županije, napomenuli su pritom iz Agencije. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!