REGULIRANJE MINUSA

Adrović: Potrošači moraju ostati u sustavu tržišta, a ne da ih se šalje kamatarima

09.09.2021 u 09:01

Bionic
Reading

U emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Mirjane Grahovac, o načinu reguliranja prešutnih prekoračenja po tekućim računima govore Stjepan Čuraj, državni tajnik Ministarstva financija, Snježana Levar, direktorica Ureda za praćenje zaštite potrošača iz Hrvatske narodne banke, te Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Adrović je rekao kako ne smatra da pitanje minusa na računima nije goruće, nego da je to situacija koja će se u razumnom vremenu promijeniti.

- Na stolu imamo nekoliko prijedloga. Na HNB-u i Ministarstvu financija je da pronađu rješenje koje mora zadovoljiti nekoliko ciljeva i kriterija. Neki od njih su da se poboljša zaštita potrošača, ali isto tako ne smije se potrošače ostaviti bez minusa na koji su navikli zato što je to na neki način za njih način života, rekao je te dodao kako oni moraju ostati u sustavu tržišta, a ne da ih se šalje kamatarima.

Čuraj je kazao kako se za sada ništa dramatično nije dogodilo te da građani ne smiju ostati bez svojih minusa.

- Na sastanku s bankama se dao jasan okvir što mi kao država očekujemo. Ako treba, mi ćemo i zakon mijenjati, a sigurno će se naći kvalitetno rješenje kada se vide sve simulacije, naglasio je.

Ističe kako nije cilj ukidanje minusa, nego da se reguliraju kamate.

- Ne vjerujem da će banke ići protiv preporuka svog regulatora, a regulator ima dobre mehanizme da sve nadgleda, govori Čuraj za HRT.

Levar naglašava kako su građani navikli na dopuštene minuse na svojim računima, ali da se mora napomenuti kako je na našim područjima dugi niz godina postojalo dopušteno prekoračenje koje se ugoovaralo. Kako kaže to je prekoračenje za koje se procjenjuje kreditna sposobnost, prekoračenje za koje potrošač dobiva više informacija i koje daje mogućnost da ukoliko dođe do ukidanja ili smanjenja prekoračenja da se ono otplaćuje 12 mjeseci.

- Kod nas je minus postao pravilo, rekla je.

Adrović je kazao kako je razlika u dopuštenom i prešutnom prekoračenju te kako će se tražiti za njih kreditna sposobnost. Kako kaže, za ova prekoračenja bit će napravljena razlika zato što je kreditna sposobnost ozbiljna stvar i nitko nema pravo na kredit tko nema kreditnu sposobnost. - Ono što moramo ispoštovati je to da 840 tisuća građana ne smije dolaziti u banke i potpisivati ugovore jer bi to bila katastrofa i za građane i za banke, zato što smo još uvijek u pandemiji, rekao je i dodao kako će se to morati rješiti na neki bezbolni način.

Naglašava kako se nada da će kamate za otplatu minusa biti do 7,6 posto te da su neke banke već počele nuditi 7,3 posto.