JAKOVČIĆ OTKRIO PLANOVE

Adris Grupa spremna graditi novi Plomin

  • Autor: tportal.hr/Banka
  • Zadnja izmjena 29.11.2010 15:19
  • Objavljeno 29.11.2010 u 15:04
Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srecko Niketic

Adris grupa zainteresirana je s HEP-om i Istarskom županijom osnovati zajedničku tvrtku koja bi ulagala u novi blok termoelektrane Plomin, utvrdio je istarski župan Ivan Jakovčić za mjesečnik Banku

'Preferiramo domaćeg partnera, točnije rovinjsku Adris grupu koja je ozbiljno zainteresirana za taj projekt. Skloni smo tome da se HEP i Adris dogovore i uz Istarsku županiju stvore novu tvrtku koja bi postala snažan igrač u energetskom sektoru. Nismo skloni nepotrebnom ulasku stranog kapitala u područje koje je profitabilno jer bi bilo bolje da taj profit u budućnosti dijele domaće tvrtke. Adris bi tako u energetiku investirao dobit od svoje duhanske industrije. Prije nekoliko mjeseci organizirao sam razgovore ključnih ljudi na ovu temu, međutim HEP igra svoju igru, nije kooperativan s lokalnom zajednicom, odnosno Istarskom županijom i ignorira pozive na razgovore', kazao je Jakovčić.

Inače, Jadranka Kosor je u rujnu posjetila Adris grupu i s njezinim čelnicima razgovarala o 'mogućim investicijama', a Ante Vlahović je tada rekao da osim u turizam 'Adris grupa ima mogućnosti i želje u svojoj zemlji ulagati i u druge poslove'.

U Vladinom katalogu vrijednost ukupno 18 projekata u energetici procjenjuje se na 3,85 milijarde eura. Ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da su za ulaganja u taj sektor zainteresirani veliki investicijski fondovi i energetske kompanije iz Rusije, Europe i SAD-a.

Uz regulaciju Save i četiri hidroelektrane u Lici, jedan od tri najvrednija projekta je termoelektrana Plomin, odnosno izgradnja novoga bloka kojim će se zamijeniti postojeća TE Plomin 1 i smanjiti emisija stakleničkih plinova, smanjiti uvoz i povećati sigurnost opskrbe. Investicija je teška 800 milijuna eura, a kao nositelji projekta navedeni su HEP i 'potencijalni partneri', piše Banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!