Exkluzivni intervju

'85 godina smo na tržištu, a ova venezuelanska industrija postoji 200 godina'

29.09.2023 u 16:53

Bionic
Reading

U Hrvatsku je stigao novi Pampero rum, izrazito bogate tradicije, osvajač brojnih nagrada, a upravo u Zagrebu predstavio ga je Luis Figueroa iz daleke Venezuele - dugogodišnji master blender, stručnjak za rum i globalni ambasador za Pampero. Osim što je član najrelevantnijih udruga i odbora za rum, i sam je dobitnik brojnih nagrada. Tvorac je varijanti Pampero Blanco i Pampero Selección 1938.

Kako ste odlučili, što vas je inspiriralo da ovo bude vaš životni poziv?

To je duga priča. Moj otac radio je u industrijama Pampera dugih 28 godina, u administrativnom sektoru. U našoj kući uvijek se mogla pronaći boca Pampera. Još u djetinjstvu volio sam raditi kombinacije, miješati. Iz kuhinje bih ukrao posudice, epruvetice i potom bi ih sakrio u zemlju. Mama me je uvijek podržavala. Sve ovo odvelo me u svijet kemije, kemijski inženjer sam po struci. Nakon diplome, kemija me odvela u industriju nafte, biokemijsku industriju. Proveo sam tamo deset godina i bilo je zabavno. 1992. godine dobio sam priliku raditi u Pamperu i tamo razviti svoj puni potencijal. U Venezueli se pod majstorom koktela podrazumijeva da majstor sudjeluje u svakom koraku, od procesa fermentacije pa nadalje, on je taj koji dizajnira okus. Potrebni su ljubav, ali i mnogi drugi faktori koji se poklapaju, znanje, obrazovanje i sreće da se dođe do tog jednog nivoa. Moja najveća sreća bila je doći u Pampero, to je brend koji pod svojim okriljem ima mnogo proizvoda i uvijek podržava inovacije. Naš osnivač koji je zaista bio vizionar, Alejandro Hernandez, 1938. razvio je ovu uspješnu industriju i jako smo ponosni na njega i taj duh živi u svakoj kapljici. 1953. Alejandro Hernandez mijenja odnos prema održavanju kvalitete. Uspio je zakonski uvjetovati da svaki venezuelanski rum mora odležati barem dvije godine i to je začetak te vrhunske kvalitete. Postavljanjem standarda i drugi proizvođači morali su se time voditi, što je dovelo do reda na tržištu. Kao što možete vidjeti, veoma strastveno pristupam svom radu u Pamperu.

Što razlikuje Pampero rum od ostalih rumova na tržištu? Po čemu je brend poseban?

Posebnost Pampero ruma je iskrenost, on kao da razgovara s onim koji ga pije. Sjajan je, čiste teksture i time poziva da ga se proba. Jedna lijepa, crvenkasta, topla boja, suzice koje se stvaraju kada promiješate čašu otkrivaju gustoću i fluidnost. Čak i oni koji su početnici u kušanju ruma, osjetit će arome kakaa, vanilije i odmah će ih moći razaznati. Upravo te arome koje se mogu lako razaznati, olakšavaju posao sucima na natjecanju. Na najvažnijem natjecanju, San Francisco World Spirits Competition - dobili smo dvostruku zlatnu medalju. Kako bismo priču proširili i na druge kontinente, tasting ovih premium rumova održao se i u Singapuru i u New Yorku. Na oba mjesta dobili smo duplo zlato, sa različitim žirijem. Naš rum govori sam za sebe.

Kako se balansiraju okusi, nije samo do odležavanja?

To je kombinacija umjetničkog i znanstvenog pristupa. Poznavanje kemije je jako bitno. Prvi korak je pohrana olfaktivnih senzacija. Pampero ima sedamdeset različitih rumova, koji se potom miješaju. Postoji šest tipova alkohola i 3 tipa bačvi. Svaka bačva može se koristiti do šest puta, a ostavljamo ih da odleže od dvije do osam godina. Sve ove varijable vode do mnogo kombinacija. Kada se okrećemo prema novoj recepturi, odredimo tko nam je ciljana potrošačka skupina, hoće li se proizvod miješati u koktelima ili će se koristiti takav kakav je, jer bi ga bilo šteta miješati s bilo čime. Ponekad nam treba i deset godina da dobijemo ono što smo zamislili. Formula je perfektna kada se sviđa svima. Sistematizacija procesa u Pamperu je jako bitna jer moramo zagarantirati da svaki put dobijemo kvalitetu.

Koliko je jednoj tradicionalnoj tvrtki s dugom poviješću lako ili teško održavati korak s inovacijama?

Iako uvijek pratimo potrebe tržišta, iza proizvodnje ruma stoji dugo planiranje. Već sada planiramo obljetničko izdanje za 2031. Olfaktivne testove radimo s rumom starim osam godina jer obljetnički rum mora biti premium kvalitete. U Pamperu vjerujemo u tradiciju. 85 godina smo na tržištu, a venezuelanska rum industrija postoji 200 godina. Ako imamo osnovne sastojke koji su lokalnog podrijetla i vrhunske su kvalitete, ako imamo znanje i iskustvo koji se prenose generacijama, uspjeh je zagarantiran, kao i uvijek dosad.

Putovao sam dosta po Škotskoj i probao sam dosta viskija. Koja je tu sličnost oko blendanja?

Za rum su potrebne različite vrste bačvi, također imati rum različite dobi, okusa, gustoće. Sličnost između viskija i ruma je u fermentaciji i destilaciji. Glavna razlika su sirovine, kvaliteta šećerne trske i šećera koji se nalazi u rumu. Svako piće ima svoje mjesto gdje zaživi i svoju priču. Viski su osmislili škotski svećenici, dok su rum osmislili pirati. Kod oba pića prisutno je veselje, ali drukčijeg tipa.

Kako izgleda proces stvaranja nove vrste ruma?

Prvo razmatramo što se traži, traži li neki inovaciju. To nas može odvesti u različitim smjerovima: vrlo lagani rum za koktele, rum za uživanje u strukturi, gustoći i aromi, to su tamni, teški rumovi i poluaromatičan rum, koji se može koristiti i za jedno i za drugo. Kad smo to definirali, idemo u našu knjižnicu mirisa. Kad tražimo nove mirise i okuse, po kojima će se rum identificirati, bitno je imati što više manjih komponenti, da bi se dobilo nešto originalno. Izazovno je pogoditi pravu formuli ruma, često nas krajnji rezultat iznenadi. Nakon toga slijedi miješanje i isprobavanje i sistematizirani proces održavanja kvalitete.

U alkoholnoj ste industriji pa sigurno pratite trendove. Nedavno je hit bio gin, prije toga viski pa je li rum iduće hit piće?

Vidi se veliki interes za rumom, traženi su kompleksni rumovi, komplicirani kokteli s rumom. Pampero Aniversario ima veliku šansu da postane hit.