dobro je znati

Znate li što znače oznake na gumama vašeg automobila? Provjerite svoje znanje

  • Z.M.
  • Zadnja izmjena 27.11.2023 09:55
  • Objavljeno 27.11.2023 u 09:55
Bionic
Reading

Sve ove informacije možete locirati unutar vozačevih vrata vašeg automobila, unutar poklopca spremnika goriva ili unutar pretinca za rukavice. Alternativno, možete pogledati dokumentaciju vozila i specifikacije proizvođača guma

Gume na vašem vozilu su jedini fizički dio vašeg automobila koji vas drži u kontaktu s podlogom po kojoj vozite. No ako uzmete kolika je zapravo površina pojedine gume na tlu, a ona nije veća od poštanske razglednice, mogli biste zaključiti da je vrijedno znati nešto više o ovim sastavnim dijelovima svakog vozila. No je li to baš tako? Koliko doista poznajete pneumatike na svom automobilu?

Sigurno ste se već susreli s oznakama na bočnici vaše gume za automobil ili bilo koje drugo vozilo, pa ste se vjerojatno pitali što one točno znače. O ovom slučaju ćemo se pozabaviti nešto kasnije u izdvojenom tekstu, ali jedan od prilično bitinih parametara je svakako ideks nosivosti (eng. Load Index). Isti se usko veže za još jedan parametar, a to je indeks brzine (eng. Speed Index), a koji označava maksimalnu brzinu određene gume. Ova vrijednost mora, u najmanju ruku odgovarati deklariranoj maksimalnoj brzini vašeg automobila.

No zanimljiva je činjenica, da vrlo mali broj vozača može točno identificirati indeks nosivosti ili 'ocjenu nosivosti' gume, što označava najveću težinu vozila koje može sigurno koristiti gumu. Odabir gume s neprikladnom nosivošću može ugroziti performanse i učinkovitost vozila, kao i njegovu sigurnost.

Nadalje, neka istraživanja su pokazala također da je samo mali posototak vozača svjesno da gume montirane na električna vozila obično moraju biti napuhane na viši tlak, kako bi se osigurao njihov siguran i učinkovit rad. Zanimljivo, čak je i među vozačima električnih vozila, manje od pola njih koji su svjesni ove činjenice. Preporučeni tlak zraka u gumama specifičan je za svako vozilo i ovaj je podatak bitno znati radi održavanja optimalne razine prianjanja, vuče i otpora kotrljanja.

Odabir prave veličine guma za vaš automobil

Prema njemačkom proizvođaču guma Continental, postoje tri stvari koje morate razumjeti kada kupujete nove gume za svoj automobil; veličinu, ocjenu brzine i indeks opterećenja. Ispravan odabir vrlo je važan za održavanje optimalnih performansi, sigurnosti i učinkovitosti goriva.

Srećom, sve ove informacije lako je pronaći. Možete ga locirati unutar vozačevih vrata vašeg automobila, unutar poklopca spremnika goriva ili unutar pretinca za rukavice. Alternativno, možete pogledati dokumentaciju vozila i specifikacije proizvođača guma.

Kada razmatrate veličinu guma, morate se pridržavati dva jednostavna pravila.

Prvo, zamjenske gume trebaju biti iste veličine, indeksa opterećenja i specifikacije brzine prema preporuci proizvođača vozila ili guma.

Drugo, zamjenske gume nikada ne smiju biti manje veličine ili nosivosti od originalne specifikacije.

Čitanje dokumentacije o veličini guma

Što znače sva ova slova i brojke? Ovdje su sve brzo dekodirane informacije na bočnoj strani gume:

  • Širina guma u milimetrima
  • Postotna visina bočne stijenke u odnosu na širinu
  • Radijalna konstrukcija
  • Promjer naplatka u colima (ili inčima, ako tako preferirate)
  •  Indeks nosivosti (maksimalna nosivost gume)
  • Indeks brzine (maksimalna brzina gume)
  • Samonosiva Run-flat guma
  • Ključ originalne opreme (OE ili Original Equipment key, na slici primjer gume za Mercedes)
  • Prikladno za blato i snijeg
  • U skladu sa sigurnosnim standardima motornih vozila Ministarstva prometa
  • Tjedan proizvodnje
  • Godina proizvodnje

Dokumentacija isporučena s vašim vozilom navodi preporučene veličine guma za vaš automobil. Kompatibilnost se utvrđuje prema vanjskim dimenzijama – promjeru/opsegu kotrljanja i širini – i označena kao standardizirani pokazatelj veličine gume na bočnoj stijenci.

Također, veličina mora biti u skladu sa zahtjevima vozila u pogledu brzine i raspona opterećenja. Zajedno, indeks nosivosti i indeks brzine čine puni opis usluge za gumu za osobni automobil. Mora odgovarati podacima navedenim u dokumentima vozila.

Indeks nosivosti

Indeks nosivosti (eng. Load Index) najveća je nosivost (opterećenje) gume za osobni automobil, izračunata iz najvećeg dopuštenog raspona osovinskog opterećenja između dvije gume.

Indeks brzine

Indeks brzine (eng. Speed Index) također je bitan čimbenik pri odabiru gume. Brzinska sposobnost gume mora biti barem jednaka najvećoj brzini vozila. Njegova ocjena brzine označava najveću dopuštenu brzinu (pri punom opterećenju) gume i odgovara li ona vašem automobilu.

Oznake na EU naljepnici na gumama za automobile

EU oznaka namijenjena je kupcima kako bi preciznije procijenili pojedinačna svojstva novih guma ili usporedili različite modele s obzirom na sljedeća tri kriterija: Otpor kotrljanja, prianjanje po mokrom i vanjska buka kotrljanja.

Oznake uključuju informacije o učinkovitosti potrošnje goriva i prianjanju na mokroj podlozi, na ljestvici od A do G (slično oznaci energetske učinkovitosti koja se upotrebljava za kućanske aparate), kao i informacije o njihovoj vanjskoj razini buke, izražene u decibelima.

Informacije o prianjanju na snijegu i ledu mogu se dodati u budućnosti te informacije o kilometraži i abraziji (koji su odgovorni za zagađenje mikroplastikom) kada metoda ispitivanja postane dostupna.

Oznake moraju biti jasno vidljive potrošačima, na svim mjestima na kojima se prodaju gume, uključujući i na internetu, i moraju osigurati QR kod za jednostavno skeniranje. Naravno, u trenutku montaže guma na vozila se naljepnice skidaju s gazne površine novih guma na koje su priljepljenje.

Oznakama guma potrošačima u EU-u omogućuje se odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva, što može dovesti do velike uštede u pogledu potrošnje i smanjenja emisija. Sigurnost na cestama poboljšava se s pomoću boljeg prianjanja na mokroj podlozi, a informacije o razinama buke pomažu smanjiti onečišćenje bukom koje uzrokuju automobili.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal