uoči premijere

VW pokazao unutrašnjost ID.4; SUV-ovski veliki otvori na vratima, ugodan, visok položaj za sjedenje

Ovako će izgledati unutrašnjsot kabine novog VW ID.4, čija će premijera uslijediti do kraja rujna

Ovako će izgledati unutrašnjsot kabine novog VW ID.4, čija će premijera uslijediti do kraja rujna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Dva buduća limitirana modela ID.4 dolaze s presvlakama od materijala neživotinjskog porijekla. Izrađeni su od kombinacije umjetne kože i ArtVelours - materijala od mikrovlakana koji se sastoji od oko 20 posto recikliranih PET boca

Budućnost mobilnosti je električna. Ovo ne kaže samo Volkswagen, već svi proizvođači automobila do čijeg se mišljenja drži. No ono što je posve izvjesno jest da Volkswagen planira uložiti jedanaest milijardi eura u električnu mobilnost do 2024. godine kao dio strategije 'Transform 2025+'. Kao prvi potpuno električni Volkswagen SUV, ID.4 je drugi model unutar ID obitelji njemačkog proizvođača automobila nakon modela ID.3. Ova nova, zasebna linija proizvoda najnoviji je dodatak tradicionalnom portfelju proizvoda ove marke. U ovom procesu, oznaka ID. zalaže se za inteligentni dizajn, identitet i vizionarske tehnologije. Novi potpuno električni ID.4 će svoju svjetsku premijeru proslaviti prije kraja rujna, a prve isporuke kupcima će uslijediti do kraja ove godine.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

No dok smo čak već i mogli vidjeti gotovo cijeli vanjski dizajn ID.4, barem u obliku prototipa na posljednji testiranjima, Volkswagen je upravo objavio i prve službene fotografije njegovog interijera.

Sam Volkswagen kaže da će ID.4 u budućnosti biti dio globalno rastućeg, kompaktnog SUV segmenta, s planovima za proizvodnju i prodaju e-SUV-a ne samo u Europi, već i u Kini, a kasnije i u SAD-u. Za razliku od usporedivih Volkswagenovih modela, unutrašnjost vozila pokazuje novi karakter, jer kompaktni električni pogon rezultira vrlo prostranom unutrašnjošću vozila. Klaus Zyciora, voditelj dizajna Volkswagen Group, sažima unutrašnjost vozila svestranog SUV-a upečatljivom formulom: 'sloboda izvana, slobodan prostor iznutra'. Zyciora i njegov tim razvili su vozilo u svojoj bivšoj ulozi voditelja dizajna marke Volkswagen. Objašnjava da 'ID.4 donosi novi osjećaj prostora u svoju kategoriju zahvaljujući novoj MEB platformi, našoj modularnoj matrici električnog pogona',

VW ID.4 prototip uočen na posljednjim testiranjima

VW ID.4 prototip uočen na posljednjim testiranjima

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Kvake vrata na ID.4 leže u ravnini s tijelom karoserije i izvlače se s električnim otključavanjem. Vozač i putnici pristupaju vozilu kroz velike otvore vrata i imaju koristi od visokog položaja za sjedenje, dok klupa na stražnjim sjedalima nudi jednako prostora kao i konvencionalni SUV u sljedećoj višoj kategoriji. Također je lako pospremiti obilje prtljage - prtljažni prostor već ima 543 litre s naslonom stražnjih sjedala u uspravnom položaju.

Dizajn interijera ID.4 podvlači širok osjećaj prostora: slično vanjskom dizajnu, čini se 'lepršavim i laganim', usredotočujući se na bitno. Čini se da ploča s instrumentima pluta jer nije povezana sa središnjom konzolom koja je zamišljena kao neovisna komponenta. Veliki panoramski krovni krov izrađen od stakla (opcija) pruža neograničen pogled na nebo. Kako pada mrak, pozadinsko osvjetljenje može se prilagoditi unutar spektra od 30 boja kako bi se postavili upečatljivi naglasci u unutrašnjosti vozila. Klaus Zyciora naglašava da je cjelokupan koncept zaslona i upravljanja dizajniran logično i s izravnim karakterom, dodajući 'intuitivna operativnost ID.4-a donosi novu, električnu lakoću u kategoriji crossover SUV-a'.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

ID. Light (svjetlo) je nova značajka u svim ID. Modelima, a radi se o svjetlosnoj traci ispod vjetrobranskog stakla. Podržava vozače u mnoštvu situacija s intuitivnim svjetlosnim efektima u različitim bojama. Kao rezultat, ID. Light signalizira vozaču da je pogonski sustav vozila aktivan i da je automobil otključan ili zaključan. Naglašava informacije koje izdaju sustavi za pomoć vozaču i navigaciju te signalizira kočenja i dolazne telefonske pozive. Zajedno s navigacijskim sustavom, ID. Light pomaže u glatkom vođenju vozača kroz promet: trepćući, preporučuje promjenu trake, a vozača također može upozoriti ako je njihov ID.4 u pogrešnoj traci.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Sjedala: vrlo udobna s presvlakama neživotinjskog porijekla

Prednja sjedala u ID.4-u su istovremeno sportska i udobna. U limitiranom modelu ID.4 '1ST Max', koji će svoj debi imati u Njemačkoj prilikom lansiranja na tržište, sjedala nose pečat odobrenja Njemačke kampanje za zdravije leđa (AGR). Dolaze s nizom mogućnosti električnog podešavanja, dok njihovi pneumatski lumbalni nosači imaju ugrađenu funkciju masaže. Materijali podcrtavaju karakter dnevnog boravka. Dva buduća limitirana modela ID.4 dolaze s presvlakama od materijala neživotinjskog porijekla. Izrađeni su od kombinacije umjetne kože i ArtVelours - materijala od mikrovlakana koji se sastoji od oko 20 posto recikliranih PET boca.

Unutrašnjošću modela ID.4 '1ST' i ID.4 '1ST Max' ograničene serije dominiraju mirne, sofisticirane boje nazvane platinasto sive Platinum Grey i smeđe Florence Brown. Volan, stup upravljača, kućišta zaslona i upravljačke ploče na vratima dolaze u trendovskoj crnoj Piano Black ili purističkoj Electric White bijeloj boji. Svijetla boja postavlja futuristički vrhunac u unutrašnjosti vozila i naglašava njegov jasan dizajn.

  • +6
  • +3

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!