FACELIFT

Volkswagen predstavio osvježeni Touareg: Premium SUV novog vanjskog dizajna i interijera

26.05.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Osvježena treća generacija Touarega sada ima i poboljšane vozne karakteristike. Rezultat je pravi svestrani automobil koji će oduševiti na cesti, izvan ceste i naravno kao prvoklasno vučno vozilo

Volkswagen nadograđuje treću generaciju Touarega opsežnim poboljšanjima, pa su tako revidirani ovjes kao i koncept zaslona i upravljanja SUV-a pune veličine, a dizajn prednjeg i stražnjeg dijela je izoštren. Posebno upečatljive značajke su novorazvijena HD matrična prednja svjetla sprijeda i LED stražnja svjetla, koja su izvedena kao svjetlosna traka. Po prvi put u Njemačkoj uključuje crveno osvijetljeni Volkswagen logo. Pretprodaja je zapoičela 25. svibnja, a cijene u Njemačkoj kreću od 69.200 eura.

Imelda Labbé, članica Upravnog odbora Volkswagena za prodaju, marketing i postprodaju: 'Novi Touareg impresionira vrhunskom kvalitetom i izvanrednom udobnošću. Ponovno smo sustavno implementirali želje naših kupaca u ovaj model: izoštrili smo dizajn, integrirali osvijetljeni stražnji logo i učinili upravljanje još intuitivnijim. Također smo poboljšali vozne karakteristike, čineći naš premium Volkswagen još boljim. Rezultat je pravi svestrani automobil koji će oduševiti na cesti, izvan ceste i naravno kao prvoklasno vučno vozilo.'

Tehnologije usmjerene na budućnost uvijek su imale svoju premijeru u Touaregu – znanje i iskustvo koje često koristi manjim klasama vozila. Kai Grünitz, član Upravnog odbora Volkswagena za razvoj je rekao: 'Touareg je za nas uvijek bio tehnološki pionir, što nam je omogućilo prijenos novih dostignuća u modele drugih marki kao dio top-down strategije. I mi slijedimo isti pristup s novim Touaregom.'

'To je prvi Volkswagenov model koji je lansiran s novorazvijenim HD matričnim prednjim svjetlima – jednim od najboljih sustava osvjetljenja na svijetu. Više od 38.000 interaktivnih LED dioda projicira svjetlosni tepih točno na voznu traku i osvjetljava cestu preciznije nego ikad prije. Uskoro ćemo prenijeti ovaj HD matrični sustav rasvjete na sljedeće manje modele SUV klase.'

Volkswagen Touareg R-Line Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Novi sustav rasvjete

Još jedna prednost novih opcijskih IQ.LIGHT HD matričnih prednjih svjetala je dugo svjetlo bez zasljepljivanja: ovo kontinuirano dugo svjetlo može se trajno ostaviti uključeno izvan grada jer interaktivne LED diode osiguravaju da područje maskiranja za nadolazeći promet i vozila koja se voze prednji dio je precizniji nego ikad prije.

Izoštren vanjski dizajn

Novi premium SUV može se odmah prepoznati po novom dizajnu prednjeg i stražnjeg dijela. Sprijeda, jedinica koju čine rešetka hladnjaka, prednja svjetla i prednji branik dobili su novi izgled. Dizajn stražnjeg kraja također je oštriji: sada ima kontinuiranu horizontalnu LED traku za skupine stražnjih svjetala i uključuje Volkswagenov logo koji je osvijetljen crvenom bojom. Po prvi put je ova značajka uključena u model Volkswagena u Njemačkoj. Prethodno je osvijetljeni logo marke bio dopušten samo na tržištima kao što su Kina i SAD.

Sve u jednom – maksimalna udobnost putovanja i optimalne performanse

Volkswagen je poboljšao ovjes Touarega. Između ostalog, Touareg je sada standardno opremljen novim krovnim senzorom opterećenja koji je usko integriran s elektronikom ovjesa. Ako se otkrije opterećenje krova, to omogućuje sustavu upravljanja kao što je ESC (elektronička kontrola stabilnosti) da ranije intervenira kako bi se povećala stabilnost vožnje.

Nasuprot tome, ako nema tereta na krovu, sustav omogućuje još sportske performanse. Ovisno o verziji, Touareg je dostupan s inovativnim tehnologijama ovjesa kao što su aktivna kompenzacija prevrtanja (adaptivni vozni mehanizam) i upravljanje svim kotačima. Ovo dodatno poboljšava dinamiku vožnje premium SUV-a.

  • +77
Volkswagen Touareg facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Ažuriranje interijera

Standardna oprema novog Touarega uključuje i Innovision Cockpit. Sastoji se od digitalnog kokpita i vrhunskog infotainment sustava Discover Pro Max. Različite funkcije Innovision Cockpita, kao što su navigacija na razini traka i HD kartografski podaci visoke rezolucije, optimizirani su u novom modelu.

Standardna glasovna kontrola također je poboljšana. USB-C veze s kapacitetom punjenja od 45 W (ranije 15 W) omogućuju znatno brže punjenje elektroničkih uređaja poput pametnih telefona, tableta ili prijenosnih računala. Uz to, procjenom povratnih informacija kupaca, visokokvalitetna razina unutrašnjosti Touarega dodatno je poboljšana. Na primjer, ukrasi središnje konzole sada su mekši nego prije, pružajući dodatnu udobnost.

Učinkoviti sustavi pomoći u vožnji

Touareg je standardno opremljen velikim brojem sustava za udobnost i pomoć. Osim toga, dostupan je širok raspon opcijskih sustava. Među ostalim, to uključuje sljedeće tehnologije:

  • 'Travel Assist' (potpomognuta vožnja do maksimalne brzine)
  • 'Park Assist Plus s daljinskim upravljanjem' (putem aplikacije za automatsku vožnju u i iz parkirnih mjesta, vozač čak može kontrolirati postupak parkiranja izvan vozila),
  • 'Trailer Assist' (za potpomognuto manevriranje prikolicom)
  • 'Night Vision' (pomoć za noćne vožnje)
  • Širok izbor pogonskih sklopova – kao benzinski, dizelski ili plug-in hibridni

Novi Touareg bit će lansiran u pet verzija pogonskog sklopa. Uz turbo benzinski motor, na izbor su dva turbodizelska motora i dva plug-in hibrida. Svi visokoučinkoviti motori standardno su upareni s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i stalnim pogonom na sve kotače 4MOTION.

Oprema

Novi model bit će lansiran u Njemačkoj u osnovnoj verziji s trenutnim dizajnom prednjeg dijela (od 69.200 eura) i u dvije ekskluzivne linije 'Elegance' (od 75.070 eura) i 'R-Line' (od 79.660 eura). Na vrhu ponude se nalazi vrhunski model: sportski, elegantni Touareg R eHybrid koji je razvio Volkswagen R (od 93.870 eura).

Volkswgen Touareg R eHybrid, 'Silicon Gray Matt' Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Touareg R eHybrid – model performansi iz Volkswagena R. Touareg R eHybrid je vrhunski model linije proizvoda s najsnažnijim pogonskim sustavom: V6 benzinski motor plus električni motor sa izlaznom snagom sustava od 462 KS (340 kW). Najnovija generacija nastavlja dugu tradiciju modela Touareg R s visokotehnološkim značajkama i prilagođenom opremom. Sve ih je razvio Volkswagen R, Volkswagenov brand premium performansi. Standardna oprema novog modela uključuje sljedeće:

  • Plavo obojene kočione čeljusti sa srebrnim R logom
  • Projekcija R logotipa preko kućišta vanjskih retrovizora kao okružujuća rasvjeta
  • Plavi akcenti u unutrašnjosti
  • Kožna sjedala u dizajnu 'Vienna' ('Puglia' opcija)
  • 20-colni aluminijski naplatci 'Braga'
  • Lajsne na pragovima s osvijetljenim R logotipom
  • Ključ vozila s kožnom kapom i R logom
  • Panoramski krovni otvor
  • 4-zonska automatska kontrola zraka

Uz tradicionalnu R boju 'Lapiz Blue Metallic', mat završni sloj, novi 'Silicon Gray Matt', sada se također može naručiti ekskluzivno za Touareg R eHybrid i Touareg R-Line. Pretprodaja performansnog modela početi će 22. lipnja.

Priča o uspjehu popularnog premium SUV-a

Godine 2002. Touareg je bio prvi Volkswagenov SUV. S poticajem novog vrhunskog modela, marka Volkswagen kasnije se razvila u jednog od vodećih globalnih pružatelja cjelokupne ponude. Touareg je također postao pionir izuzetno uspješnog tipa vozila koje Volkswagen danas nudi u svim segmentima.

Sa svojom visokokvalitetnom kombinacijom dugolinijskog, vučnog i terenskog vozila, model ostaje iznimno popularan. Otkako je Touareg prvi put predstavljen 2002. godine, prodano je više od 1,13 milijuna jedinica.