PREMIJERA OVOG LJETA

[FOTO/VIDEO] Novi VW Touareg na posljednjim testiranjima blizu Arktičkog kruga: Sveobuhvatno tehničko i vizualno ažuriranje premium SUV-a

18.02.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Volkswagen je dodatno razvio podvozje sa stalnim pogonom na sve kotače. Standardno podvozje s čeličnim oprugama i opcijsko podvozje s dvokomornim zračnim oprugama su rekalibrirani kako bi se postigao još veći raspon između maksimalne udobnosti i optimalnih performansi

Ove godine će Volkswagen nastaviti uspješnu priču svog premium SUV-a Touarega, koji još od 2002. bilježi milijunske prodajne brojke, sa sveobuhvatnim tehničkim i vizualnim ažuriranjem. Stražnji i prednji dio treće generacije predstavljene 2018. luksuznog SUV-a redizajnirani su, podvozje je dodatno razvijeno i impresionira, prema proizvođaču, svojom kombinacijom udobnosti i performansi. Prije svjetske premijere u ljeto ove godine, Volkswagen sada daje prvi pregled nadogradnje za svoj vrhunski model. Isto tako, performansni Touareg R eHybrid ostaje top model u liniji ovog SUV-a.

Novi Touareg, u maskirnim bojama, još uvijek završava svoje posljednje testne kilometre u švedskoj Laponiji. Iako su modifikacije dizajna i dalje skrivene ispod folije na kojoj dominira QR kod, slike maskiranog prototipa već pružaju konkretan pregled prvih tehničkih detalja. Sprijeda je, primjerice, moguće vidjeti novorazvijena IQ.LIGHT HD matrična prednja svjetla i elemente također nove LED svjetlosne trake integrirane između njih.

Novi VW Touareg na posljednjim testiranjima blizu Arktičkog kruga Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

IQ.LIGHT HD matrix prednje svjetlo s 38.400 mikro LED dioda

HD je kratica za High Definition, vrlo visoku rezoluciju. To podrazumijeva more iznimno svijetlih točaka svjetla – koje generira ukupno 38.400 mikro LED dioda. Pretvaraju noć u dan i osiguravaju znatno više svjetla na cesti - bez zasljepljivanja nadolazećeg prometa.

Po 19.200 mikro-LED dioda raspoređeno je preko novih prednjih svjetala sa svake strane vozila. Matrix sustav projicira interaktivni svjetlosni tepih u prometnu traku novog Touarega. Ovaj takozvani 'lane light' čini vožnju noću udobnijom i olakšava vožnju kroz npr. uska gradilišta na autocesti u mraku, budući da svjetlosni tepih optimalno osvjetljava traku.

Osvijetljeni VW logo na stražnjoj strani

Kao prvi Volkswagenov model, novi Touareg ima osvijetljeni logo na stražnjem kraju. Od siječnja 2023. Volkswagenova značka koja svijetli crvenom bojom dopuštena je i u Europi. Prethodno je svjetleći logotip marke bio dopušten samo na tržištima poput Kine ili SAD-a.

Nova generacija podvozja

Volkswagen je dodatno razvio podvozje Touarega sa stalnim pogonom na sve kotače. Između ostalog, sada se koristi senzor opterećenja krova koji je umrežen s elektronikom podvozja. Prednost ovog rješenja je povećana okretnost kada krov nije opterećen. Ukoliko je ugrađena krovna kutija, senzor to prepoznaje i prosljeđuje tu informaciju sustavima pomoći kao što je ESC. To povećava stabilnost vožnje Touarega.

Standardno podvozje s čeličnim oprugama i opcijsko podvozje s dvokomornim zračnim oprugama također je rekalibrirano kako bi se postigao još veći raspon između maksimalne udobnosti i optimalnih performansi.

  • +24
Novi VW Touareg na posljednjim testiranjima blizu Arktičkog kruga Izvor: Promo fotografije / Autor: ingo barenschee

Poboljšana unutrašnjost vozila

Novi VW Touareg je opremljen 'Innovision Cockpitom'. Njime se upravlja putem središnjeg zaslona osjetljivog na dodir (dijagonala zaslona: 38,1 cm ili 15 inča), višenamjenskog upravljača i analognih elemenata poput kontrole glasnoće na središnjoj konzoli.

'Innovision Cockpit' novog Touarega nudi, između ostalog, navigaciju s preciznošću prema voznoj traci i HD kartografske podatke visoke rezolucije. Glasovno upravljanje također je dodatno razvijeno. Integracija aplikacije putem pametnog telefona i 'App Connect' (Apple CarPlay, Android Auto) sada se može izvesti i bežično.

Visoka razina kvalitete Touarega dodatno je poboljšana procjenom povratnih informacija od kupaca: nasloni za ruke i ploče središnje konzole su mekši, što je dodatna prednost kad je riječ o udobnosti. Novi Touareg ima za cilj da se Volkswagenovi modeli još dosljednije prilagode potrebama kupaca. Ažuriranje čini Touareg svestranim dobro uravnoteženim SUV vozilom za velike udaljenosti kao i za svakodnevni život.