'promjena mobilnosti'

Upoznajte modularno električno vozilo eBussy; ovo nije samo automobil, već puno više od toga!

29.07.2020 u 08:43

Bionic
Reading

Intrigantno vozilo eBussy izgrađeno je na električnoj platformi i potpuno je modularno, što znači da se iz običnog minivana može pretvoriti u kamion kiper, pickup, transporter, bus i razne druge oblike, pa čak i varijante za off-road

Njemačka tvrtka Electric Brands je predstavila inovativno i modularno električno vozilo naziva eBussy, a postavili su si posve jednostavan cilj: 'Promjena mobilnosti'.

Intrigantno vozilo eBussy izgrađeno je na električnoj platformi i potpuno je modularno, što znači da se iz običnog minivana može pretvoriti u kamion kiper, pickup, transporter, bus i razne druge oblike, pa čak i varijante za off-road. A bez obzira na moguže modifikacije se to neće odraziti na njegov električni pogon. Zapravo, bit će ponuđeno 10 različitih stilova karoserije, odnosno 20 modularnih varijanti. Osim toga eBussy se može lako pretvoriti iz vozila s upravljačem na lijevoj, desnoj strani ili čak s upravljačem na sredini jednostavnim klizanjem sklopa kola volana preko nadzorne ploče. Ova mogućnost podešavanja položaja vožnje rezultat je činjenice da vozilo koristi tehnologiju 'vožnje po žici' (drive-by-wire) i nema volan ili papučice koji su mehanički povezani s prednjim kotačima.

Svi eBussy modeli dolaze s malim paketom litij-ionskih baterija od 10 kWh (napon 72 V), koji je dovoljan za 200 km uobičajenog svakodnevnog dometa. Međutim, na raspolaganju je opcijska baterija od 30 kWh koja produžuje domet do 600 km. Za pogon se koriste električni motori u glavčinama kotača, koji proizvode samo 15 kW (20 KS), ali istodobno, vrlo impresivnih 1000 Nm okretnog momenta. Ovakav raspored 4 pogonska motora, naravno, znači i da je pogon eBussyja na sva četiri kotača.

Proizvođač navodi maksimalnu brzinu od više od 90 km/h, korisnu nosivost od 400 do 1000 kg,

Osnovne dimenzije eBussyja su sljedeće: duljina 3640 mm, širina 1600 mm, visina od 1890 do 2040 mm. Ipak, podatke s dimenzijama treba gledati u ovisnosti o tipu odabrane karoserije.

eBussy modularno električno vozilo Izvor: Promo fotografije / Autor: Electric Brands

Iako se na prvu čini da ukupno 60 kW nije velika snaga treba uzeti u obzir da eBussy teži samo od 450 kg do 600 kg ovisno o verziji karoserije. Nije stoga iznađujuće da je vozilo usmjereno prvenstveno na gradsku upotrebu.

Svi modeli eBussy karoserije opremljeni su solarnim pločama na krovu do ukupne površine od 8 m², a vozilo također koristi sustav za povrat energije kočenjem. Tvrtka Electric Brands također želi uspostaviti mrežu stanica za punjenje, odnosno stanica s baterijama.

EBussy će biti cijenom vrlo pristupačan, s osnovnim modelom po cijeni od samo 15.800 eura s uključenim PDV-om (19 posto u Njemačkoj). Cijene se, naravno, razlikuju ovisno o odabranom stilu karoserije i o tome je li vozilo za gradsku vožnju ili za off-road. Najskuplja verzija je eBussy ‘Offroad Camper’ po cijeni od 28.800 eura.

Konvencionalno punjenje

Bez obzira želite li svoj eBussy napuniti na utičnici za kućanstvo, strujom visokog napona ili samo na suncu, sve je moguće. Vrijeme punjenja na 230V je od 3 do 6 sati, a broj ciklusa punjenja pripadajućih baterija je postavljen na više od 1000.

Možete i zamijeniti svoje prazne baterije napunjene na Electric Brandsovim postajama za zamjenu baterija. Štoviše, sam proizvođač sugerira da se koristi solarna energija, pa je eBussy opremljen solarnim pločama na krovu čime eBussy dobiva dodatnih 300 km dnevno uz oporavak energije kočenja. Ipak, ovaj podatak treba uzeti s određenom rezervom, jer veličina solarnih panela na krovu ovisi i o odabranoj verziji karoserije eBussyja.

Inače, konvencionalno električno vozilo samo je stvarno 'zeleno' s prijeđenih oko 40.000 km kilometara od oko 40.000 km. Dok je to eBussy nakon otprilike 10.000 km. Pored toga, eBussy se može gotovo u potpunosti reciklirati, odnosno 98 posto vozila.

  • +76
eBussy - modularno električno vozilo Izvor: Promo fotografije / Autor: Electric Brands