JATO Dynamics

Tesla Model Y će biti najprodavanije vozilo na svijetu 2023.: Prvi put da je električno vozilo na vrhu

25.01.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Prema preliminarnim podacima, 2023. će označiti kraj Toyotine prve pozicije na ljestvici modela, s RAV4 i Corollom koji su predvodili globalnu ljestvicu posljednjih godina. Dacia Sandero je globalno drugi najprodavaniji model s 236.000 primjeraka

Analitička tvrtka JATO Dynamics je upravo objavila kako je Tesla na putu da preuzme krunu za najprodavanije vozilo na svijetu 2023. godine, s Modelom Y koji će osigurati prvo mjesto na većini svjetskih tržišta. Unatoč tome što je osnovan tek 2003., proizvođač električnih vozila (EV) izazvao je seizmičku promjenu u automobilskoj industriji, stvarajući električni model koji je nadmašio svoju konkurenciju i oborio rekorde te postao prvi EV koji je predvodio globalno tržište.

Iako mali broj tržišta tek treba objaviti svoje podatke o prodaji za 2023., preliminarni podaci koje je prikupio JATO Dynamics pokazuju da je Model Y u nedostižnoj poziciji, s 1,23 milijuna prodanih jedinica između siječnja i prosinca 2023. – što označava povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Felipe Munoz, globalni analitičar u tvrtki JATO Dynamics, je komentirao: 'Povećanje globalne prodaje Modela Y je bez presedana, posebno za vozilo koje je među deset najprodavanijih. Ono što je Tesla uspio postići s Modelom Y u tako kratkom vremenu jednostavno je izvanredno.' Podsjetimo, Tesla je počela proizvoditi Model Y u američkoj tvronici u Freemontu u siječnju 2020. U Hrvatskoj je Tesla u 2023. ukupno prodala 429 primjeraka svih svojih modela, što je gotovo dvostruko više od potpuno električnih modela marke Volkswagen.

Model Y prednjačio je u prodaji u Europi i Kini, dva najveća svjetska tržišta električnih vozila. Prema podacima Kineske udruge proizvođača automobila (CAAM), više od 456.000 primjeraka je isporučeno u Kini 2023. – što je povećanje od 45 posto u odnosu na 2022. U Europi su registracije Modela Y skočile iznad dosljedno visokih brojki modela kao što su Dacia Sandero, Peugeot 208 i Volkswagen T-Roc.

Podaci s 30 tržišta pokazuju da je registrirano više od 255.000 primjeraka Modela Y – što je 19.000 primjeraka više od drugog najpopularnijeg vozila, Dacije Sandero.

Munoz je dodao: 'Prosječna maloprodajna cijena Tesle Model Y u studenom 2023. bila je 18 posto odnosno 23 posto niža od prosječne cijene EV-a u Njemačkoj i SAD-u. Smanjenje cijena tijekom godine u kombinaciji s Teslinom reputacijom kao pouzdanog i konkurentnog proizvođača električnih vozila pomoglo je potaknuti već veliku potražnju. Kao rezultat toga, Tesla je na prvom mjestu mnogim potrošačima koji žele kupiti EV.'

Službeni podaci Tesle o isporukama također pokazuju da je Model Y imao dvije od tri isporuke OEM-a u 2023. godini. Proizvođač originalne opreme (OEM) općenito se podrazumijeva kao tvrtka koja proizvodi dijelove i opremu koju drugi proizvođači mogu plasirati na tržište.

Koji se podaci uključuju u JATO Dynamics analizu?

Podaci uključuju globalnu prodaju lakih vozila u 2023., s pokrivenim svim većim tržištima (uključujući SAD, Europu, Kinu i Indiju). Preostali podaci o tržištu bit će objavljeni tijekom drugog tromjesečja 2024.

Podaci su prikupljeni iz Sjeverne Amerike, Europe, Kine, Australije, Novog Zelanda, Indije, Južne Koreje, Rusije, Turske, Izraela, Japana, Tajvana, Južne Afrike, Filipina. Također su uključeni podaci s najvećih tržišta u Latinskoj Americi (Brazil, Argentina, Čile, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj) i nekih u jugoistočnoj Aziji (Indonezija i Vijetnam). Brojke za Bliski istok (Bahrein, Jordan, Kuvajt, Libanon, Oman, Katar, Saudijska Arabija, UAE i Jemen), Sjevernu Afriku (Alžir, Egipat, Maroko i Tunis), Hong Kong, Maleziju, Tajland, Kazahstan, Singapur , i Pakistan su preliminarne, s prognozama za prosinac 2023. na temelju postojećih podataka.

Toyota skinuta s trona

Prema preliminarnim podacima, 2023. će označiti kraj Toyotine prve pozicije na ljestvici modela, s RAV4 i Corollom koji su predvodili globalnu ljestvicu posljednjih godina. Munoz, je nastavio: 'Toyota je snažno prisutna u cijelom svijetu, s RAV4 (SUV) i Corollom (kompaktnim automobilom) čine marku privlačnom s raznolikom ponudom. Međutim, oba modela nemaju čisto električne opcije, nude samo hibridne alternative. Dok je Toyota još uvijek imala snažnu godinu 2023., RAV4 i Corolla jednostavno se ne mogu natjecati na tržištu električnih automobila, koje postaje sve etabliranije i važnije diljem Europe i Kine.'

Unatoč tome, drugo najprodavanije vozilo u 2023. bit će Toyota RAV4, s 1,07 milijuna prodanih jedinica trenutno u svijetu – porast u odnosu na 1,02 milijuna jedinica u 2022., kada je bila vodeća na globalnom tržištu. Uz sve uključene varijante karoserije, Toyotina Corolla je prema preliminarnim podacima zauzela treće mjesto na globalnoj ljestvici.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'