Impresivna brojka

Tesla obilježava veliki jubilej: Isporučili ukupno milijun električnih vozila u Europi

20.10.2023 u 17:29

Bionic
Reading

Na temelju prosječnog životnog vijeka vozila, Tesla vozila koja trenutačno prometuju cestama smanjit će emisije CO2 za otprilike 50 milijuna tona. Model Y je ove godine njihov najprodavaniji model u Europi

Tesla, američki proizvođač električni vozila, je objavila kako je isporučila svoje milijunto vozilo u Europi. Impresivni rezultat tvrtke Elona Muska pokazuje koliko truda kompanija ulaže u to da ubrza primjenu električnih vozila (EV) i doprinese bržem prelasku Europe na održivu energiju.

Na temelju prosječnog životnog vijeka vozila, Tesla vozila koja trenutačno prometuju cestama smanjit će emisije CO2 za otprilike 50 milijuna tona. Za svaki automobil to je jednako količini štetnih emisija koje nastaju u 50 povratnih letova između Barcelone i Los Angelesa za svakog pojedinca.

Proizvodnja Teslinih modela u Gigafactory tvornicama Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Ovaj poseban trenutak ujedno naglašava koliko je snažne veze Tesla s vremenom izgradila s europskim potrošačima. Radi se o velikom broju kupaca koji vjeruju Tesli i biraju električno vozilo (EV), ne samo zato što je uzbudljivo i zabavno za vožnju, već i zato što je izdržljivo, pouzdano i ima najvišu stopu učinkovitosti.

Od ograničenog broja isporučenih modela Roadster 2009. do stotina automobila isporučenih svakog dana tijekom 2023. godine, Teslin eksponencijalni rast rezultat je velike usmjerenosti na to da svoja vozila učini dostupnima većem broju kupaca zahvaljujući pristupačnosti i lako dostupnim opcijama punjenja.

Teslin veliki plan, upola smanjiti prosječnu prodajnu cijenu

U skladu sa svojim velikim planom iz 2006. godine, od prodaje električnog sportskog automobila čija je cijena uvelike prelazila 100.000 eura prešli su na pristupačnija električna vozila primjerena za obitelji kako bi zadovoljili potrebe velikog broja kupaca novih vozila u Europi.

U razdoblju od 2018. godine, kad su isporučivali samo Model S i Model X, do 2023. godine i svoje cjelokupne linije S3XY, prosječna prodajna cijena u Europi pala je za više od 50 posto.

Premda je većina takvih smanjenja troškova rezultat ekonomije razmjera, Tesla kaže kako ne posustaje u tome da njihova ponuda bude još pristupačnija zahvaljujući originalnom inženjeringu i inovativnim tehnologijama proizvodnje koje neprekidno razvijaju.

Samo ove godine, Model Y, najprodavaniji model u Europi, postao je cjenovno pristupačniji, a pritom nisu smanjene kvaliteta, sigurnost, učinkovitost i performanse.

  • +7
Tesla isporučila svoje milijunto vozilo u Europi Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Teslina mreža Superchargera: veća, brža, pouzdana

Kako su cijene postale pristupačnije, Tesla je značajno proširila svoju mrežu Superchargera širom Europe. Ovaj je porast odigrao ključnu ulogu u ispunjenju cilja i olakšao dosezanje brojke od milijun isporučenih vozila pružajući vlasnicima Tesle praktično i učinkovito rješenje za punjenje.

Tesla sada ima više od 1000 punionica i 13.000 pojedinačnih Superchargera u regiji koji neprekidno rade 99,95 posto vremena. Na svojih 12 glavnih tržišta u Europi, više od 85 posto autocesta i glavnih cesta nalazi se na 60 minuta udaljenosti od Superchargera. A rast ne usporava ni 2023. godine. Tijekom prva tri tromjesečja u Europi svakog je dana Tesla osigurala neometano punjenje na otprilike 8 pojedinačnih Superchargera.

Zahvaljujući mreži Superchargera, praktičnim rješenjima za punjenje kod kuće, uključujući Teslin Wall Connector, te zahvaljujući brzom širenju javnih i privatnih mreža za punjenje, europski potrošači sada imaju pristup velikoj infrastrukturi za punjenje koja omogućuje praktična svakodnevna punjenja i punjenja po putu.