Citigo na struju

Prvi Škodin električni automobil: Što već znamo o jeftinom gradskom mališanu?

22.03.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Posrijedi je prvi automobil na Volkswagenovoj platformi MEB, a da nije marke VW

Električni gradski automobil Citigo s dometom od 300 kilometara bit će predstavljen ove godine kao prvo električno vozilo u Škodi, prije nego što se proizvodna verzija Vision iV-a pojavi u prodaji 2020. Taj će električni Škodin automobil biti prvi model na tržištu s platformom MEB, a da nije marke Volkswagen.

Izvršni direktor Škode Bernhard Maier potvrdio je da se razmatra jeftin električni model temeljen na platformi MEB VW grupe. Novi model bio bi bratski automobil na VW ID hatchu i nedavno u Ženevi prikazani Seat El-Born, ali će stići nakon tih modela.

Maier je potvrdio plan: 'Imamo dva MEB automobila - jedan je osnova, a drugi je derivat.' Oba modela bit će lansirana prije kraja 2022. i dio su strategije za lansiranje 30 novih do tog datuma, uključujući više od 10 elektrificiranih automobila.

Nakon ovog datuma vjerojatno će lansirati jeftiniji model. Maier je rekao: 'Tražimo i automobil s nižom cijenom. Kad imamo pozitivan poslovni slučaj, možemo smisliti jasno rješenje.'

Za kraj je dodao: 'Gradimo na istoj platformi kao i VW. Želimo napraviti automobil jednak ID-u ili El-Bornu, ali to mora biti jedan korak za drugim. Imamo jasan cilj proizvoda.' Dodao je kako bi takav automobil mogao biti izgrađen u tvornici Kvasiny u Češkoj, u kojoj će plug-in hibrid Superb započeti proizvodnju u sljedećih nekoliko mjeseci.