BIZARAN POTEZ

Postao žena kako bi uštedio na automobilskom osiguranju

30.07.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Odabir spola novi je smjer liberalne politike pojedinih zemalja, pa tako primjerice u Kanadi, iako ste rođeni kao muškarac, možete zahtijevati da vas se u dokumentima deklarira kao ženu

Da ljudi to ne čine jedino zbog definiranja identiteta pokazuje i primjer iz Alberte gdje je stanoviti David odlučio postati žena kako bi platio manju cijenu za automobilsko osiguranje.

CBC News navodi kako je 23-godišnjak želio kupiti potpuno opremljeni Chevrolet Cruze, no zbog spola, jednog zabilježenog prometnog incidenta i prometne kazne, premija mu je porasla na 4.500 kanadskih dolara godišnje, odnosno nešto manje od 22.000 kuna.

Budući da osiguravajuća društva cijene premija kroje prema riziku, David je saznao da vozačice ista polica košta 3.400 dolara, odnosno oko 5.400 kuna manje, što ga je razljutilo i natjeralo na neuobičajene korake.

David je otišao liječniku i rekao da se želi identificirati kao žena. Liječničku potvrdu, i zahtjev za promjenu spola u dokumentima, podnio je lokalnoj vladinoj upravi, a za par tjedana stigao mu je novi rodni list s izmijenjenim podacima. Njime je promijenio spol na vozačkoj dozvoli, te tako ostvario nižu premiju osiguranja.

Dovitljivi Kanađanin tvrdi kako mu nije bio cilj omalovažiti različitost spolova kao i prava transrodnih i LGBT osoba, već da je isto učinio kako bi izvojevao pobjedu protiv opskurne politike osiguravajućih društava.

Sad se još može samo nadati da ga osiguravajuća kuća neće prijaviti za prevaru.

Kikiriki rotor Pula Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL