Panoramic i-Cockpit

Peugeot objavio još detalja novog 3008: Zakrivljeni panoramski zaslon od 21 inča

06.06.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Na inovativnom i odlučnom putu prema potpunoj elektrifikaciji, francuska marka zamjenjuje svoj najprodavaniji 3008 potpuno novim električnim fastback SUV-om. A osim novog Hybrid sustava jedna od najvažnijih stvari je i njegov novi zaslon

U veljači ove godine smo pisali kako će 2023. biti Peugeotova 'električna godina' s predstavljanjem novih tehnologija u svojoj ponudi. To će uključivati novi Hybrid sustav koji je dizajnirao Stellantis, a koji će biti ugrađen u SUV modelima 3008 i 5008, prije nego što se proširi na druge modele.

Novi Peugeot 3008 će biti predstavljen u rujnu, a počevši od danas možemo vidjeti sve inovacije spektakularnog novog Peugeot panoramic i-Cockpita koji demonstrira metamorfozu novog 3008.

Nova generacija Peugeot i-Cockpita za budući SUV model 3008 ima impresivan 21-inčni (53,34 cm) zakrivljeni panoramski zaslon visoke razlučivosti koji lebdi iznad armaturne ploče, novi kompaktni upravljač i i-Toggles. U desetljeću uspjeha i razvoja, i-Cockpit nikada nije doživio takvu metamorfozu, doista je podignut na višu razinu.

Ambicija timova Peugeota je ponovno osmisliti temeljne elemente, čineći novi panoramic i-Cockpit jedinstvenom ponudom na tržištu. Time se vozačima i putnicima, prema Peugeotu, pruža još veći užitak, sigurnost, udobnost i dobrobit.

Proizvodio se više od 10 godina s gotovo 10 milijuna prodanih jedinica, različite generacije Peugeot i-Cockpita uključivale su najnovije dostupne tehnologije: digitalnu ploču s instrumentima, bežičnu povezanost, glasovne naredbe, 3D efekte, prilagodljive i-Toggles. Danas francuski proizvođač podiže stvari na višu razinu s potpuno novim i-Cockpitom koji transformira iskustvo vožnje.

  • Zakrivljeni 21-inčni plutajući panoramski zaslon visoke razlučivosti koji grupira head-up zaslon i središnji zaslon osjetljiv na dodir.

Timovi Peugeota su odlučili spojiti dva od tri temeljna elementa i-Cockpita: head-up zaslon i veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir. Oni su sada ugrađeni u zakrivljeni panoramski zaslon sastavljen od jedne ploče visoke razlučivosti od 21 inča, koja se proteže od lijevog kraja armaturne ploče do središnje konzole. Pričvršćen stražnjom 'nogom' koja je nevidljiva iz putničkog prostora, ovaj panoramski zaslon doista izgleda kao da lebdi iznad instrument ploče. Efekt 'lebdenja' naglašen je posebnim LED osvjetljenjem raspoloženja ispod zaslona.

Ovaj panoramski zaslon od 21 inča postavljen je za optimalnu ergonomiju i blago je zakrivljen prema vozaču, dok je savršeno dostupan putniku s desne strane. Ovaj digitalni zaslon, iznimne veličine i kvalitete, kombinira dvije ključne funkcije i-Cockpita:

- Na lijevoj strani panoramskog zaslona, ploča s instrumentima prikazuje sve informacije u vezi s vožnjom (brzina, mjerač snage, pomoć pri vožnji, protok energije itd.) iznad kompaktnog upravljača.

- Na desnoj strani panoramskog zaslona, u sredini armaturne ploče, dio zaslona osjetljivog na dodir dostupan je i vozaču i suvozaču. Može se koristiti za upravljanje sustavima grijanja/klimatizacije, navigacije, medija/povezivanja itd.

Nova arhitektura i ergonomija

Novi Peugeot panoramic i-Cockpit ima novu arhitekturu, s panoramskim zaslonom postavljenim visoko na armaturnoj ploči sa sustavom za pričvršćivanje koji je nevidljiv iz putničkog prostora. Ovaj raspored poboljšava pristupačnost dodirnom zaslonu i vidljivost informacija prikazanih na 21-inčnom panoramskom zaslonu.

U središnjem dijelu nadzorne ploče nalaze se i-Toggles, potpuno prilagodljivi gumbi osjetljivi na dodir koji se mogu programirati za brzi pristup do 10 korisničkih omiljenih funkcija, bilo da se radi o pozivu omiljenom kontaktu, pokretanju navigacije do često korištenog odredišta, podešavanju radija. na omiljenu postaju, postavljanje idealne temperature za klima uređaj itd.

  • +2
Peugeot panoramic i-Cockpit Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Središnja konzola je prozračna i nenatrpana kako bi se povećao prostor dostupan za pohranu i bežično punjenje pametnog telefona. To je omogućeno premještanjem kontrole automatskog mjenjača na instrument ploču. Ova se kontrola sada nalazi s desne strane upravljača, odmah do gumba za zaustavljanje/pokretanje automobila. Savršeno je ergonomičan s lakim pristupom upravljanju mjenjačem i zaustavljanjem ili pokretanjem motora jednom intuitivnom gestom.

Novi kompaktni upravljač s kontrolama osjetljivim na dodir

Kompaktni upravljač oduvijek je bio temeljni element i-Cockpita i opsežno je prerađen kako bi ponudio još bolji osjećaj u vožnji i udobnost. Naravno, zadržao je svoju kompaktnost, ali ima moderniji dizajn: redizajnirani središnji jastuk manji je i 'izoliran' od krakova upravljača kako bi se dobio efekt levitacije sličan panoramskom zaslonu na instrumentnoj ploči.

Kontrole koje se nalaze na novom kompaktnom upravljaču sada imaju 'taktilni klik' za optimalnu korisničku ergonomiju: automatski detektiraju vozačeve prste, ali se aktiviraju samo kada se pritisnu, kako bi se izbjegli pogrešni pokreti. Novi panoramic i-Cockpit predstavlja dvije nove, tanke i elegantne kontrole iza kompaktnog upravljača.

Visokokvalitetna, tehnološka kabina

Plutajući panoramski zaslon od 21 inča nije jedini element koji doprinosi spektakularnom izgledu novog panoramic i-Cockpita. Snažna privlačnost i tehnološki karakter pojačani su ambijentalnim osvjetljenjem koje se proteže cijelom širinom armaturne ploče i panela vrata. Ovo osvjetljenje odražava se na elegantnoj obrubi od pravog aluminija. Može se prilagoditi u osam različitih boja.

Tkanine se veličanstveno kombiniraju s aluminijskim ukrasima kako bi se stvorila jedinstvena, visokokvalitetna kombinacija materijala.